23 Sep 2011Bakłażan zapiekany z kurczakiem i warzywami

Print Friendly and PDF

Bakłażan zapiekany

Po dłuższej przerwie udało mi się wreszcie coś tu dorzucić. Ciężko się wchodzi do kuchni z głową zaprzątniętą innymi sprawami. Bliska mi osoba jest ciężko chora i od zeszłego tygodnia moje obiady głównie opierają się na fast-foodach, pierogach z torebki, a w zeszły poniedziałek za całe wyżywienie służyła mi zupka chińska.

Ale ileż można jeść, skądinąd fantastycznego, berliner kebapa? Wczoraj zapragnęłam wreszcie czegoś normalnego, domowego, z takimi przyprawami, jak lubię. Pomysł opierał się co prawda o paprykę, ale bakłażan tak ładnie zafioletowił się w moim kierunku, że też poszedł pod nóż. I wyszedł o wiele smaczniejszy od papryk, stając się w ten sposób bohaterem dzisiejszej notki.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 duże bakłażany
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 5-6 pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • sól i pieprz

Bakłażany przeciąć na pół, wydrążyć, oprószyć solą i odstawić, żeby puściły wodę i pozbyły się gorzkiego smaku.

Ryż wrzucić do garnka z grubym dnem, zalać 1,2 szklanki wody, posolić i gotować pod przykryciem przez około 10 minut, aż będzie miękki i pojawią się w nim dziurki. Zdjąć z ognia i odstawić.

W międzyczasie pierś kurczaka, pozostały miąższ z bakłażana, cebulę i paprykę pokroić w niewielką kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w niewielkie kawałki. Na rozgrzaną oliwię wsypać kumin i curry, wrzucić kurczaka i obsmażyć na złoto. Dodać papryczkę chili, bakłażan, cebulę, paprykę oraz pieczarki i smażyć, aż cebula zmięknie, a papryka zmieni kolor.

Mięsny farsz dodać do ryżu. Pomidora sparzyć gorącą wodą, obrać, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dorzucić do ryżu, przecisnąć przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku.

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Bakłażany opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie do każdego nałożyć farsz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać bułką tartą.

Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zbytnio się zrumieni, można na koniec przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

Bakłażan zapiekany



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2011/09/23 17:46:421. ewelajna

Agnieszko, to ja Ci siły życzę, a Osobie, która zaprząta Twe myśli i serce dużo zdrowia!

Bakłażan (skądinąd u mnie nie oswojony jeszcze...) czy też papryka to z takim nadzieniem musiało być pyszne:)

2011/09/23 19:14:142. kuchennefascynacje

Bardzo apetyczne i zdrowe danko :)

2011/09/23 19:22:333. grazyna0071

Ależ to pysznie wyglada :)

2011/09/23 22:00:094. aga

smakowicie nadziany jest ten baklazan:) az slinka cieknie:)

2011/09/24 00:08:315. Majana

Pyszny ten bakłażan. Świetny pomysł na smaczny obiadek.

Agnieszko, trzymam kciuki za zdrowie tej osoby. Zyczę dużo sił, zdrowia i wytrwałości :*

Majana

2011/09/24 16:12:376. aga-aa

a dziś łasym okiem patrzałam na bakłażan ale taka kolejka do warzyw była, że niestety zrezygnowałam

2011/09/24 19:12:207. Jolanta Szyndlarewicz

Kochana bądź silna, musicie pokonać razem te choróbsko ....wiem, ze ciężko niekiedy w takich chwilach o tą siłę ...ale trzeba walczyć ....wiem co mówię, bo obecnie również zmagamy sie z bardzo cieżką chorobą bliskiej osoby ...
...a to danie skradło moje serce, tylko ja o cukinię zamiast bakłażana poproszę:)
Pozdrawiam

2011/09/25 14:17:008. asieja

jest coś strasznie kuszącego w tych zdjęciach. może to te kolory?:-)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.