07 Jan 2013Biszkopt rzucany

Print Friendly and PDF

Biszkopt jasny na tort

To prosty w wykonaniu, lekki, bardzo puszysty biszkopt, który nie opada. To, co mi się w nim podoba, to krótka lista składników oraz brak proszku do pieczenia. Robiłam go już kilka razy i zawsze wychodzi tak samo. A po nasączeniu i przełożeniu kremem dosłownie rozpływa się w ustach.

To, co mnie w nim zawsze bawi, to rzucanie ciastem. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika należy ciasto w blaszce unieść na około 60 cm do góry i upuścić płasko na blat. Dzięki temu biszkopt nie opada podczas stygnięcia.

Jeżeli planujecie wykonanie tortu, to najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej i kroić dopiero następnego dnia, po całkowitym wystudzeniu.

Przepis pochodzi od Dorotki.

Składniki (tortownica o śr. 23cm):

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160 g)
  • 3/4 szklanki maki tortowej (130 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Nadal ubijając dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do najmniejszych i ostrożnie wmiksować przesiane mąki. Można też wmieszać je łyżką lub szpatułką. Bardzo ważne jest, żeby białko nie straciło powietrza.

Masę wlać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec w 170°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, unieść na wysokość około pół metra i upuścić płasko dnem do dołu na podłogę lub blat. Ja rozkładam na podłodze ręcznik i upuszczam tortownicę z ciastem na niego.

Odstawić do ostudzenia. Gdy wystygnie, ostrym nożem pokroić na 3-4 blaty.

Smacznego!

Biszkopt jasny na tort



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/01/07 19:58:531. majka

Wspaniale Ci sie upiekl :) Bardzo lubie ten biszkopt. Uwielbiam nim rzucac ha ha :) No i zawsze wychodzi.

Pozdrowienia.

2013/01/07 20:00:372. Jagoda

bardzo dobry biszkopt! wczoraj robiłam tort z wykorzystaniem tego właśnie biszkoptu rzucanego i wyszedł rewelacyjnie :)

2013/01/07 20:07:293. Amber

Piękny!
Nigdy go nie piekłam,choć mam wielką ochotę.
Może wkrótce nim rzucę?

2013/01/07 20:24:424. Jola Szyndlarewicz

Znam ten biszkopt i piekę go bardzo często. Jest doskonały do tortów:) ..... taki pulchny i mieciutki:). Poozdrawiam ciepło Aguś:)

2013/01/07 20:28:255. kabamaiga

Fantastyczny. Dużo o nim słyszałam, ale sama jeszcze nie robiłam.

2013/01/07 20:30:006. Aneta

Genialna nazwa "rzucany" i ten oryginalny fakt rzucania ciastem, by nie opadał :) Nigdy o tym nie słyszałam. Moja mama zawsze dodaje łyżkę octu i wody do biszkoptu, by nie opadał. Przejęłam jej przepis i ja też taki biszkopt piekę. Mam ochotę przetestować Twój przepis, bo mnie zaintrygował tym podrzucaniem :)

2013/01/09 16:00:007. UsagiUsagi

Ja skorzystałam z niego po raz pierwszy kilka lat temu, właśnie dlatego, że spodobało mi się to rzucanie :D

Pozdrawiam!

2013/01/07 20:45:418. abbra

Od kiedy go zobaczyłam u Dorotki i upiekłam, stał się moim ulubionym biszkoptem :)

2013/01/07 20:52:209. iza

ten biszkopt jest rewelacyjny! też najczęsciej korzystam własnie z tego przepisu

2013/01/08 15:42:2110. DarkANGELika

Zdecydowanie mój ulubiony biszkopt;) jest niezawodny;)

2013/01/27 11:43:1711. Wiktoria

Piękny biszkopt. Dzisiaj wypróbuje go zrobić!!!

2013/01/30 15:26:5312. Angelika

Dzisiaj upiekłam według przepisu, wyszedl idealny tylko tyle ze w formie o sr. 24cm i upiekł sie ponad 3/4 wysokosci blaszki:) piekny:) pozdrawiam i polecam przepis

2013/01/30 19:06:4313. UsagiUsagi

Bardzo się cieszę, że wyszedł. A jakie wrażenia podczas rzucania? :)

2013/02/16 16:58:3314. Elżbieta

Super !!!nie wierzyłam w to rzucanie zawsze mi biszkopt lekko upadał, a teraz rewelacja.A ILE PRZYJEMNOŚCI W RZUCANIU :)Od dziś jest to najlepszy biszkopt DZIĘKI

2013/02/16 23:34:3115. UsagiUsagi

Cieszę się, że się sprawdził :) Pozdrawiam!

2014/10/08 10:49:5716. Megi

Witam:) mam tortownice 26cm i czy ta proporcja składników wystarczy by wyszedł biszkopt na tyle wysoki by przeciąć na 3 blaty??

2014/10/12 13:40:5217. UsagiUsagi

Ja bym powiększyła proporcje o jakieś 25%.

Pozdrawiam!

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.