19 Apr 2010Pomidorki z czosnkiem
To danie zainspirowała akcja Ireny i Andrzeja p.t. Dzień czosnku. Jakiś czas temu już robiłam podobne pomidory i wtedy doszliśmy do wniosku, że to w sumie nie nasze klimaty. Tym razem jednak zastosowałam pomidorki koktailowe i podałam je do grillowanego łososia. I to był strzał w dziesiątkę!
Pomidorki są słodkie, mięciutkie, pietruszka i bazylia dorzuciły odrobinę ziołowego aromatu zaś pieczony czosnek dodał wszystkiemu pikanterii. Bardzo nam smakowało. A jak pięknie się przy tym prezentowało...
Zresztą zobaczcie sami. Polecam.
Inspiracja do dania pochodzi z książki "Smaki Hiszpanii" wydawnictwa Parragon Books LTD.
Składniki:
- 250g pomidorków koktailowych
- 5 ząbków czosnku
- 4 gałązki natki pietruszki (tymianku, bazylii, oregano) + do przybrania
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonej bazylii (można pominąć)
- sól i pieprz
Pomidorki opłukać, przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pomiędzy pomidorkami poukładać gałązki tymianku lub pietruszki i ząbki czosnku. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem oraz suszoną bazylią.
Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200?C.
Po tym czasie wyjąć pomidorki z piekarnika i wyrzucić zwiędnięte gałązki. Udekorować świeżymi gałązkami pietruszki lub tymianku i podawać. Już na stole wycisnąć miąższ z ząbków czosnku na pomidory.
Smacznego!
2010/04/19 09:59:291. lashqueen
Piękne zdjęcia. Bardzo apetycznie to wygląda. A pomidorki koktajlowe są zawsze pyszne :)