13 Aug 2012Tiramisu kokosowe
Tiramisu to jeden z naszych ulubionych deserów. Cenię je za szybkość i prostotę wykonania oraz smak, z którym można pracować. Raczej nie trzymam się konkretnych przepisów, nie umiem się też opowiedzieć po jednej stronie jeśli chodzi o dyskusję, czy powinno się do niego dodawać żółtka czy nie. Czasem dodaję, innym razem pomijam i zastępuję je śmietanką, tak jak w tym przepisie.
Od jakiegoś czasu stosuję też pewną sztuczkę. Ponieważ nie mam ładnej misy, w której mogłabym je przyrządzać, wykładam je na ładny talerz. Jednak w oryginalnej formie miękkiego deseru nie byłoby to możliwe, bo by się po prostu rozpadło. Dlatego też przyrządzam je najpierw w formie wyłożonej folią, następnie zamrażam, wyjmuję z formy i przekładam na paterę. Wychodzi idealnie. To także dobry pomysł na pyszne lody o smaku włoskiego deseru.
Tym razem postawiłam na zmianę smaku - zakochana jestem ostatnio w kokosie, więc postanowiłam wpleść go w deser. Kokosowe tiramisu jest lekkie, słodkie, mocno alkoholowe, doskonałe do popołudniowej kawy. Polecam!
I tym wpisem żegnam się z Wami na 2 tygodnie. Zamierzam zaszyć się wśród lasów i jezior i naładować baterię na nadchodzący rok szkolny.
Do zobaczenia!
Składniki:
- opakowanie biszkoptów kocie języczki (20-24 sztuki)
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- ok. 70 ml likieru kokosowego (u mnie Malibu)
- ok. 200 ml mocnej kawy
- ok. 50 ml likieru kawowego (opcjonalnie)
- kakao do posypania
- w wersji bezalkoholowej likier kokosowy zastąpić syropem kokosowym lub śmietanką kokosową. Można też 100 g wiórków kokosowych zalać gorącą śmietanką kremówką, zostawić do ostygnięcia, a następnie odcedzić uzyskując śmietankę o smaku kokosa.
Serek mascarpone ubić w misce wraz cukrem i śmietanką kremówką. Nie ubijać zbyt długo, żeby serek się nie ubił na masło. Dodać alkohol i jeszcze chwilę mieszać.
W wersji dla dorosłych, można do kawy dolać alkoholu kawowego, np. Baileys.
Dno naczynia na tiramisu obłożyć połową biszkoptów. Łyżką polać je kawą zużywając mniej więcej połowę. na wierch wyłożyć połową masy mascarpone, a na niej znów ułożyć biszkopty, polać resztą kawy, ponownie wyłożyć masę kokosową. Wyrównać, odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała, a biszkopty nasiąkły.
Tiramisu to dość miękki deser i ciężko się go kroi i nakłada. Jeśli chcecie, żeby tiramisu dało się przełożyć na półmisek lub paterę w całości oraz ładnie kroiło na kawałki można je przygotować nieco inaczej.
Zamiast naczynia można wykorzystać prostokątną lub kwadratową formę wyłożoną folią aluminiową. Po ułożeniu w niej tiramisu, wstawić ją do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy zamarznie, wyjąć i zdjąć folię. Następnie ułożyć na półmisku lub paterze i wstawić do lodówki, żeby się rozmroziło.
Można też podzielić je na porcje i potraktować jak pyszne lody. W zamrażalniku przykryte folią wytrzyma do dwóch tygodni.
Tiramisu podawać oprószone kakao i z filiżanką kawy.
Smacznego!
2012/08/13 10:26:561. Ola
zdecydowanie wolę wersję kokosową :) udanego wyjazdu!