24 May 2011Kurczak z papryką na ostro
W Szczecinie już lato. Naprawdę. Jest ciepło, słonecznie, od czasu do czasu przechodzi orzeźwiająca burza. Ava regularnie budzi mnie teraz o 4 nad ranem, pozwala później dospać do 7:30 i koniec. Miau, mraaa, mia! (Wstajemy! Słońce już wysoko, niebo niebieskie, co będziesz spać). Nie wiedziałam, że koty potrafią wydawać takie pokrzykiwania.
W sumie nie mam jej za złe, jestem nawet wyspana. Nawet jakby zadowolona (tylko jej nie mówcie), bo dzięki jej pobudkom znalazłam czas i na basen i na fitness. Koniec z głupimi ograniczeniami i poczuciem winy, że właśnie zjadłam kawałek ciasta. W końcu żyję, by jeść, czyż nie?
A dziś szybciutki obiad w stylu chińskim dobry na podróż Z widelcem po Azji. Niech nie przeraża Was ilość składników - to tylko tak strasznie wygląda. W rzeczywistości połowa z tego to sos, który można zastąpić tylko sosem sojowym i łyżeczką octu balsamicznego. Też będzie smacznie i słonecznie. A o to w tym daniu chodzi.
Polecam!
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 cm świeżego imbiru
- 1-2 czerwone papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- około 3 cm pora (niekoniecznie)
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wytrawnego sherry lub wina ryżowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej sezamowy
Proponuję wszystkie składniki przygotować od razu, gdyż podczas smażenia nie ma na to zbyt wiele czasu.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt grube paski. Kurczaka pokroić w plastry, cebulę w półksiężyce. Czosnek i chili drobniutko posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Pora pociąć w plasterki.
W miseczce dokładnie wymieszać sos sojowy, sherry, ocet ryżowy i mąkę kukurydzianą.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć przez około 30 sekund czosnek, chili i imbir. Dodać kurczaka i smażyć aż nabierze złotego koloru. Zdjąć z patelni, odstawić.
Na patelnię wrzucić paprykę i cebulę, smażyć przez 3-4 minuty, aż papryka zmięknie, a cebula zrobi się szklista. Dodać kurczaka. Jeśli cały płyn z papryki i cebuli odparował, podlać 100 ml wody lub bulionu. Wlać mieszankę sosu sojowego, wina, octu i mąki i wszystko zamieszać. Gotować około 1 minuty - sos powinien zgęstnieć.
Na koniec skropić potrawę kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
2011/05/24 09:07:031. Panna Malwinna
kota nie mam. za to mam faceta co wstaje o 5ej, więc ja wstaję razem z nim. ale za to nie mam wyrzutów sumienia, że czas ucieka mi przez palce. zawsze znajdzie się czas i na przyjemności i na obowiązki. taki kurczak jak najbardziej w moim klimacie;)