30 Mar 2014Śledzie po baskijsku

Print Friendly and PDF

Śledzie po baskijsku

Siłą tego przepisu jest to, że tak naprawdę nie muszą to być śledzie, można w ten sposób zrobić sos do obiadu z dowolną białą rybą. Podczas dopracowywania przepisu inspirowałam się tym przepisem na Dorsza po baskijsku, którego czasem robię na obiad.

Śledzie po baskijsku to śledzie zamarynowane w cudownym, pomidorowo-paprykowym sosie z dodatkiem bazylii, oliwek i kaparów. Sos nie jest ostry, ale aromatyczny za sprawą dodatków, z wyraźnie przebijającą nutą papryki.

Polecam!

Składniki:

  • 0,5 kg płatów śledziowych z zalewy (5 płatów)
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki (dałam całą czerwoną)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 - 150 g  koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki octu
  • 2 garści zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki kaparów z zalewy
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez około 1,5 godziny, zmieniając wodę 3-4 razy. Nie powinny być zbyt słone. Pokroić w poprzek w nieduże paseczki - takie na jeden kęs.

W tym czasie cebulę pokroić w półksiężyce, a paprykę w niedużą kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać, oliwki pokroić na mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę, a gdy zmięknie, dorzucić paprykę i czosnek.

Gdy papryka zmieni kolor i zrobi się miękka, dodać koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę i bazylię. Dorzucić oliwki i kapary, wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić mielonym pieprzem i niewielką ilością soli (oliwki i śledzie są słone).Jeśli słabo czuć pomidory można dodać jeszcze koncentratu pomidorowego. Jeśli sos jest bardzo gęsty, podlać oliwą. Dodać ocet, wymieszać, pozwolić octowi chwilę odparować i spróbować. Odstawić do przestygnięcia.

Jeśli sos jest bardzo gesty, można go rozrzedzić dodatkową porcją oliwy. W razie gdyby był zbyt kwaśny, sytuację ratuje odrobina cukru.

Gdy sos ostygnie, wmieszać do niego osuszone śledzie, a następnie przełożyć wszystko do miski lub słoika i odstawić do lodówki na noc.

Smacznego!

Śledzie po baskijsku



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2014/04/03 09:38:221. Jolanta Szyndlarewicz

Kolejne smakowite śledzie:). Jak dla mnie to możesz z nimi nie kończyć na jakiś czas, bo śledzie to Ty nam pokazujesz fantastyczne:)

2014/04/05 07:43:492. UsagiUsagi

Ale już powoli sama mam ich dość :) Pora na bardziej wiosenne klimaty.

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.