08 Aug 2013Leczo paprykowe

Print Friendly and PDF

Leczo paprykowe

Latem nie umiem żyć bez leczo. Im więcej słońca, tym bardziej mam na nie ochotę. Płomienny rondel lub patelnia łącząca wszystkie rodzaje papryk oraz aromatyczne przyprawy staje się moim kulinarnym marzeniem.

Tym razem prezentuję Wam przepis, w którym poszłam jeszcze dalej. Papryka gra tu pierwsze skrzypce, o tak. I ta świeża, kolorowa, słodka, i w postaci wędzonej słodkiej papryki mielonej i jeszcze jako płatki chili, a żeby dopełnić całości wszystko to z dodatkiem wspaniałej kiełbasy chorizo. To już nie leczo, to paprykowa epopeja.

Polecam, bo dobre.

Składniki (4 porcje):

  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 biała papryka (można zastąpić żółtą)
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 150 g kiełbasy chorzio lub innej kiełbasy pieczonej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarna jałowca
  • sól, pieprz

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na złoto. Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek drobno posiekać, dodać do kiełbasy i smażyć, aż cebula zmięknie.

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Dorzucić do kiełbasy.

Gdy papryki zmiękną, sparzyć wrzątkiem pomidory, obrać ze skórki, pokroić na drobno i dorzucić na patelnię. Dodać bazylię i oregano, płatki chili, mieloną paprykę, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz jałowca. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.

Po tym czasie  doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ulubionym makaronem lub pieczywem.

Smacznego!

Leczo paprykowe



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/08/08 11:14:551. Manufaktura Ciastek

Ale mi smaka zrobiłaś! Pycha!

2013/08/08 11:45:432. Kokilka

u nas leczo latem jest zawsze! :)

2013/08/08 14:46:323. ewelajna

Agnieszko, leczo to ja zawsze bardzo bardzo bardzo i tylko paprykowe:). Twój garnek prezentuje się zachęcająco:):):)
Letnie pozdrowienia Ci przesyłam!!!!!!!!!!

2013/08/12 17:54:194. Jolanta Szyndlarewicz

Leczo - a ja o nim zapomniałam .... dobrze, ze zobaczyłam przepis ... zrobię je jeszcze w tym tygodniu:) buziaki Kochana:)

2013/08/13 16:29:375. Malwinka

Uwielbiam paprykę we wszystkich kolorach! :)

2013/08/19 11:06:226. Pati

Ja uwielbiam leczo z kolorowych papryk, nie wyobrażam sobie menu bez niego...

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.