07 Feb 2013Racuchy z jabłkami

Print Friendly and PDF

Racuchy z jabłkami

Racuchy smażę zawsze wtedy, gdy mam ochotę na chwilę wytchnienia. Mąka, jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia lub drożdże, jabłka... I gdy zjadam je gorące, prosto z patelni, to jakby świat się do mnie uśmiechał i mówił, że będzie dobrze.

Tak naprawdę nigdy nie odmierzam składników, nawet nie mam stałej listy - raz dolewam mleko, innym razem jogurt, a jeszcze kiedy indziej dodaję śmietany. Czasem słodzę ciasto, a czasem nie, niekiedy korzystam z drożdży, ale częściej z proszku do pieczenia. Nie ma znaczenia.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście, spróbujcie koniecznie. Zobaczycie, że będzie dobrze.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 240 ml mleka
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 15 g drożdży (lub 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 3 średnie jabłka, np. szara reneta

W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać tak, aby było letnie (nie gorące!). Rozpuścić w nim drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i dodać jajka. Wymieszać łyżką na gładką masę o konsystencji śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę*.

Po tym czasie obrać jabłka i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Nakładać łyżką niewielkie placuszki. Smażyć z jednej strony, aż ciasto zacznie się ścinać, następnie odwracać na drugą stronę i podsmażać jeszcze chwilę. Podawać od razu oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

* Jeśli nie mam czasu lub nie chce mi się czekać (czyli zazwyczaj), zamiast drożdży dodaję proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszam w misce, dorzucam jabłka i od razu zabieram się za smażenie.

Racuchy z jabłkami



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/02/07 16:45:121. zufik

Ale pycha wyglądają!

2013/02/07 16:58:032. majka

Bardzo lubie takie placuszki. Pysznie sie prezentuja :)

Pozdrowienia.

2013/02/07 21:39:173. Kamila

Jeśli to sprawdzony sposób na chandrę to ja to kupuję. Pozdrawiam

2013/02/07 21:40:334. Nashelly

O tak - racuszki z jabłkami, posypane cukrem pudrem i w ilościach hurtowych... To również smak mojego dzieciństwa ;) Mama i Babcia robiły zawsze z proszkiem do pieczenia zamiast drożdży, ja też takie więc robię... Ale obie wersje smakują przepysznie

2013/02/07 22:39:085. Majana

Takie racuszki na pewno poprawiają humor. Piękne, smakowite. :)
Niech smutki idą precz!
Ściskam :*

2013/02/08 08:03:176. margot

dokładnie smutki precz ,a racuszki do brzuszka*

2013/02/08 11:18:407. Monika

Robię prawie identyczne :)
Smak domu :)
Pozdrawiam

2013/02/11 08:03:098. Bea

Pieknie wygladaja Usagi!
Ja jako dziecko nigdy racuchow z jablkami nie lubilam... Moze powinnam teraz sprobowac, by sprawdzic, czy cos sie jednak zmienilo? ;)

Pozdrawiam serdecznie!

2013/02/12 20:28:479. Jolanta Szyndlarewicz

Uwielbiam racuszki z jabłkami, to takie wspomnienie dzieciństwa:)

2013/02/19 06:28:0310. abbra

Nie dziwię się , że są lekarstwem na smutki i smuteczki - już sam widok takich racuszków skutecznie poprawia nastrój :)

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.