28 Dec 2012Piersi kaczki w pomarańczach

Print Friendly and PDF

Piersi kaczki w pomarańczach

Odkąd pamiętam, zawsze chciałam przyrządzić to danie. Za każdym razem, gdy oglądałam w jakimś programie jak ktoś przygotowuje piersi kaczki, wydawało mi się to szczytem kulinarnych umiejętności. Tymczasem wystarczy kilka sztuczek i kaczka wychodzi jak malowana. Soczysta, lekko różowa w środku, z przypieczoną skórką. Cały sekret tkwi w nierozgrzewaniu patelni przed pieczeniem, dzięki czemu skórka nie spali się, a tłuszcz równomiernie wytopi.

Jest to jednak potrawa zdecydowanie dla wielbicieli kaczki i mięs średnio wysmażonych. Jako wielbiciele długo duszonych, rozpływających się w ustach mięs, raczej nie powtórzymy tego dania. Mnie najbardziej smakował sos, bo rzeczywiście jest przepyszny.

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 3 pomarańcze
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól i pieprz

Piersi z kaczki opłukać i oczyścić (trzeba obejrzeć skórę, czy nie zostały resztki piór). Skórę naciąć po skosie w kratkę starając się nie naciąć przy okazji mięsa. Natrzeć z obu stron solą, pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Piersi kaczki ułożyć na zimnej (!), nieprzywierającej patelni skórką do dołu i smażyć na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi, a skórką zrumieni - około 6-8 minut. Po tym czasie odwrócić kaczkę na drugą stronę i dosmażyć przez kolejne 7-10 minut, aż będzie się lekko uginała pod dotknięciem. Zdjąć z patelni o odłożyć na bok w ciepłe miejsce, żeby mięso odpoczęło i puściło soki (nie kroić!).

Gdy mięso odpoczywa z patelni odlać połowę tłuszczu wytopionego z kaczki, a do reszty dodać wino, cukier oraz sok i skórkę z jednej pomarańczy. Podgrzać na małym ogniu zeskrobując resztki kaczki z dna patelni. Doprawić solą i pieprzem. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia.

Pozostałe dwa pomarańcze okroić ze skóry i wyfiletować na cząstki - o tak >>klik<<.

Piersi kaczki pokroić pod skosem na około 1 cm plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami pomarańczy i polać sosem.

Smacznego!

Piersi kaczki w pomarańczach



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/12/28 21:28:001. wiosenka27

Przepysznie wygląda:)

2012/12/28 22:12:582. Ola

mimo świątecznego obżarstwa aż mi ślinka poleciała ;D

2012/12/28 22:51:163. codojedzenia

Nie pamietam kiedy ostatnio jadlam kaczketwoja wyglada apetycznie!

2012/12/29 00:01:284. eMajdak

Poproszę na majówkę sztuk dwie :)
Czaję się na kaczkę jak pies na jeża ... może z Twoim przepisem wyjdzie taka jaką będę chciała? :)
Całusy :)

2012/12/29 00:26:245. iza

zdjęcie rewelacyjnie; pyszne musi byc to danie ;)

2012/12/29 00:32:276. Droczilka

Pycha! Pycha! Pycha! Kaczkę uwielbiam w każdej postaci. Z pomarańczami tez jadłam niedawno.

2012/12/29 10:09:197. nobleva

O to zdecydowanie dla mnie - bo ja chociaż pieczone, rozpływające się w ustach też, to jednak najbardziej różową kaczkę lub jagniątko, a najchętniej krwistego befsztyka!

2012/12/29 15:55:158. Majana

Pysznie wygląda. Nigdy nie jadłam piersi kaczki.

Pozdrowienia:)

2012/12/29 20:13:599. renata / artkulinaria

Kaczuchę mogę zawsze i wszędzie. I w każdej postaci. Właśnie odpisałam Ci u mnie na blogu, jaka opcja byłaby dla Ciebie najlepsza. Confit! :-)

2012/12/30 14:03:5610. abbra

Też się zbieram w sobie, żeby zrobić kaczą pierś - od dawna kusi mnie wersja z pomarańczami :) Kaczkę lubię, gorzej ze średnio wysmażonymi mięsami - niespecjalnie za nimi przepadam.
Ale spróbuję- na pewno będzie smakować mojemu mężczyźnie :)

2013/01/30 19:48:4611. Neit

Mniam, dobre to wyszło mimo że wino dałam czerwone bo białego nie miałam. Zdecydowanie do powtórki tym bardziej że szybko się robi. Dziękuję za przepis :-)

2013/03/09 16:24:0512. yapa

Przepis fajny ale!!! brakuje majeranku i po podsmażeniu piersi na patelni, lepiej jest włożyć do rękawa, naciąć kwaśnych jabłek, cząstek pomarańczy i do piekarnika. Gwarantuje, że roboty mniej a efekt zachwycający.

2013/04/04 20:37:1913. jerzy

Pięknie i apetycznie przygotowane.

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.