19 May 2012Kokosowe ciasto z rabarbarem
Pora rabarbarowa zawsze mnie trochę przytłacza. Wszędzie widzę ciasta z rabarbarem, przeważnie drożdżowe i co chwila czytam, jaki rabarbar jest wspaniały. A ja szczerze mówiąc za nim jakoś specjalnie nie przepadam, to nie było moje ulubione ciasto z dzieciństwa, nie pogryzałam świeżych łodyg, nie piłam rabarbarowych kompotów i tak mi zostało do dziś. Mimo to zazwyczaj ulegam urokowi czerwonych, rabarbarowych łodyg, a potem desperacko próbuję je wykorzystać. I przeważnie sama jestem zaskoczona efektem.
Podobnie było z tym ciastem od Bei. Zauroczyło mnie od razu, postanowiłam zrobić je do pracy, ze względu jednak na zastrzeżenia kolegi z pokoju dałam mniej rabarbaru, żeby nie było kwaśno. Ciasto urosło, wyglądało pięknie, wyraźnie czuć było wiórki kokosowe. Zapewne lepsze by było z całą porcją rabarbaru, który nadałby mu wilgotności, a tak wyszło nieco ciężkie - doskonałe do popołudniowej herbaty. Za to mój kolega... mój kolega był wniebowzięty - okazało się, że uwielbia kokos, uwielbia takie ciasta, rabarbaru jest w sam raz i w ogóle pół ciasta zjadł sam.
Więc jeśli tak jak on, lubicie kokos, lubicie ciasta do herbaty i kochacie rabarbar, to ciasto jest dla Was. Pozostałym proponuję dać całą porcję rabarbaru z przepisu. Przepis dodaję do Rabarbarowej akcji organizowanej przez Waniliową Chmurkę.
Składniki (tortownica 20cm):
- ok. 300 g rabarbaru
- 200 g mąki
- 80 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 80 ml gęstego jogurtu
- 80 ml mleka kokosowego lub zwykłego
- otarta skórka z cytryny
- dodatkowo: 20 g wiórków kokosowych + 20 g cukru trzcinowego
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę, a następnie dodać stopione masło i skórkę z cytryny. Następnie nadal miksując dodawać na przemian po 1/3 jogurtu i mąki. Po ostatniej porcji maki zmiksować jedynie do połączenia składników i przelać ciasto do tortownicy.
Wyrównać, posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, obłożyć rabarbarem i oprószyć cukrem trzcinowym.
Piec w 180°C przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Najlepsze z filiżanką dobrej herbaty lub lodami waniliowymi.
Smacznego!
2012/05/19 20:53:061. abbra
Kocham rabarbar i kocham kokos , więc Twoje ciasto pewnie by mi smakowało :)Dzisiaj też piekłam ciasto z rabarbarem - takie zwykłe, ucierane :)