13 Jul 2014Sernik czekoladowy

Print Friendly and PDF

Sernik czekoladowy

Sernik mocno czekoladowy, aksamitny, któremu nie można się oprzeć. Masa twarogowa przypomina bardziej czekoladowy mus niż twaróg, lekka bita śmietana łagodzi mocną czekoladową nutę. Można próbować dodać do środka maliny, można podać go z lodami waniliowymi, ale według mnie to już zbyt dużo dobrego. Sam w sobie jest niesamowity, nie ma sensu psuć doznań nadmiarem dodatków.  

Polecam!  

Składniki na sernik (tortownica 24 cm):

  • 1 kg twarogu mielonego trzykrotnie (u mnie Presidente)
  • 6 jajek
  • 200 g czekolady deserowej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 - 250 g cukru (zależy od kwaśności twarogu i smaku czekolady)
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub 1 łyżka likieru amaretto
  • 1/2 łyżeczki soli (wzmacnia smak czekolady)

Składniki na krem 

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub likieru amaretto
  • 1 łyżka cukru
  • maliny do dekoracji

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w garnuszku z grubym dnem dodając 4 łyżki mleka i pół łyżeczki soli. 

Twaróg, jajka, kakao, mąkę ziemniaczaną i aromat migdałowy umieścić w dzieży miksera lub misce i utrzeć na jednolitą masę. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Mieszając, stopniowo dosypywać cukier i próbować, czy masa jest już dostatecznie słodka. 

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Na spód wstawić naczynie żaroodporne i napełnić je wodą. Sernik będzie się piekł w parze wodnej, dzięki czemu nie popęka i będzie równy.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową w taki sposób, by folia wychodziła na zewnątrz blachy. Zagiąć ją do góry.

Masę twarogową przelać do tortownicy, wstawić na środkową półkę piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 60-80 minut do momentu, aż środek sernika się zetnie i nie będzie pływał przy poruszaniu tortownicą.

Gotowy sernik wyjąć i ostudzić na kratce. Gdy wystygnie przełożyć na paterę do góry dnem, zdjąć folię aluminiową i chłodzić minimum 4 godziny w lodówce. 

Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem i likierem amaretto. Wyłożyć na wierzch sernika i rozprowadzić niezbyt równo. Udekorować malinami.

Smacznego!

Sernik czekoladowy



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2014/07/13 20:42:311. Kamila

Rzeczywiście czekoladowe cudo!

2014/07/13 22:26:082. anytsujx

Zapisuję do zrobienia, wygląda obłędnie, pozdrawiam :).

2014/07/18 11:06:403. Sosna

Wygląda wspaniale :)

2014/08/25 12:54:504. gin

Wygląda bosko, taki sernik to po prostu marzenie :)

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.