11 Nov 2013Migdałowe pierniczki świąteczne II

Print Friendly and PDF

Migdałowe pierniczki długodojrzewające

Są takie przepisy świąteczne, których nie da się wykonać na ostatnią chwilę. Nawet jeśli jesteście tak zaganiani jak ja, warto znaleźć kilka minut na przygotowanie tego ciasta na pierniki i tej skórki pomarańczowej. Dojrzeją do Świąt, a Wy nie będziecie musieli się nimi więcej przejmować.

W tym roku przepis na pierniki zmodyfikałam pod siebie. Nie lubię w piernikach dużych kawałków bakalii, więc postanowiłam użyć podprażonych mielonych migdałów. Dodałam też 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, bo lubię jej połączenie z przyprawą piernikową. Skórkę zrobiłam jak zawsze (przepis tutaj), lubię ją za tą bezproblemowość.

Polecam.

Pierniczki świateczne długodojrzewające Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki (ok. 5 blach pierniczków):

  • 250 g miodu
  • 220 g cukru
  • 125 g masła
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 550 g mąki tortowej
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 100 gram mielonych migdałów (podprażonych na suchej patelni - niekoniecznie)
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej lub:
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Masło, cukier, miód rozpuścić w garnuszku z grubym dnem. Dodać skórkę pomarańczową.

Do miski przesiać mąkę z kakao, kawą rozpuszczalną, sodą i solą. Wmieszać przyprawy i mielone migdały, dodać mleko i jajka, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone składniki z garnuszka, wyrobić na gładko (ja ucieram wszystko w mikserze).

Ciasto przełożyć do plastikowej miski lub glinianego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni. Ja stawiam na balkonie i stoi tam około 6-8 tygodni. W tymc zasie ciasto wyraźnie twardnieje.

Przed pieczeniem pierników należy ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Partiami wałkować na grubość około 5 mm podsypując mąką, jeśli się lepi. Delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 11-13 minut na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170-180°C. Po upieczeniu pierniczki powinny być twarde na brzegach, ale w środku mięciutkie. Studzić na kratce.

Przechowywać w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce.

Smacznego!

Migdałowe pierniczki długodojrzewające



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/11/11 20:03:261. Kamila

Moje też już dojrzewa :) Pozdrawiam

2013/11/12 14:47:372. Pati

Ale ten czas ucieka... już pierniczenie na topie....

2013/11/12 22:12:493. UsagiUsagi

Nie na topie, ale ciasto trzeba nastawić :D

2013/11/14 17:26:394. Jolanta Szyndlarewicz

Skórkę pomarańczowa, odkąd poznałam Twój przepis robię tylko i wyłacznie w taki sposob:) ... jest cudna:). Ciasto na piernik zagniotłam, a na pierniczki wyberam takie ciasta zagniatane i od razu pieczone:) ...bo miejsca w lodówce mało:) buziaki

2013/11/20 23:57:585. omlet

baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo :D

2013/11/30 22:45:036. Lena B

Ciasteczka korzenne, pierniczki toi coś co bardzo lubię. A twoje wyglądają bardzo smacznie :)

2013/12/21 21:37:247. Jolanta Szyndlarewicz

Tych już nie zdążę zrobić, ale po raz kolejny zrobiłam inne migdałowe od Ciebie ... bo sa obłędne:)

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.