13 Apr 2013Oliwne ciasto czekoladowe bez mąki

Print Friendly and PDF

Ciasto czekoladowe z oliwą, bez glutenu

To bezglutenowe, czekoladowe ciasto należy do jednego z przepisów, które można wykonać trzymając książkę w drugiej ręce. Jest proste, szybko się robi, a jednocześnie zaskakuje, bo nie ma w nim nic standardowego. Nie ma mąki, nie ma masła, mleka i... nie ma czekolady. A jednak jakoś powstaje ciasto, lekkie, wilgotne, czekoladowe, które mogłabym jeść bez końca. Kuchenna magia.

Przepis na oliwne ciasto czekoladowe bez mąki pochodzi z najnowszej książki Nigelli "Nigellissima". Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zdecydowanie Wam polecam, bo to naprawdę udany eksperyment.

Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):

  • 150 ml oliwy
  • 3 jajka
  • 200 g cukru (dałam 150 g, wyszło mało słodkie, tak jak lubię)
  • 50 g dobrego, ciemnego kakao w proszku
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g mielonych migdałów (lub 125 g mąki pszennej w wersji glutenowej, ja robiłam pół na pół)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (mój dodatek)

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Kakao zalać 125 ml wrzątku i wymieszać na gładką pastę, przestudzić i dodać ekstrakt waniliowy.

Do miski wlać 150 ml oliwy, dodać 3 jajka oraz cukier i ubijać trzepaczką do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Dodać masę kakaową i ubijać do połączenia składników. Dosypać migdały, sodę i sól i delikatnie przemieszać łopatką lub łyżką. Na końcu wmieszać skórkę pomarańczową (jeśli dodajemy).

Masę przelać do tortownicy. Piec w 170°C przez około 45 - 50 minut, aż do momentu, gdy patyczek wyjęty z ciasta nie będzie mokry, najwyżej będzie na nim kilka lepkich, czekoladowych okruchów.

Wyjąć z piekarnika, studzić 10 minut, a następnie odciąć nożem przy ściankach i wyjąć z tortownicy. Podawać oprószone cukrem pudrem, z lodami lub owocami.

Mnie tak urzekł jego ciemny kolor, że udekorowałam jedynie talerzyk odrobiną skórki kandyzowanej.

Smacznego!

Ciasto czekoladowe z oliwą, bez glutenu



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/04/13 09:53:121. ewelajna

A ja nie mam tej książki... A Ty mówisz, że najlepsza... Lubię czekoladowe z migdałami i to na pewno posmakowałoby mi...:). Skorupka... - mniam:)
Udanej soboty, Agnieszko!

2013/04/13 11:12:342. Majana

Nie mam tej książki Nigelli, pewnie nie kupię, ale na to ciasto czuję warto się skusić. Wygląda obłędnie czekoladowo!:)

2013/04/13 15:19:443. margot

wygląda zabójczo pysznie

2013/04/13 19:38:284. wiosenka27

Pysznie się prezentuje:)

2013/04/14 12:03:495. anka

Wielkie dzięki za przepis! szukałam podobnego, z pewnością skorzystam.

2013/04/14 16:52:356. gin

Fascynujące jest to ciasto, ogromnie jestem ciekawa jego smaku :) Zapisuję do wypróbowania :)

2013/04/14 22:02:187. Jolanta Szyndlarewicz

Tej ksioażki jeszcze nie mam ...ale skoro piszesz, ze najlepsza to musze pomęczyć o nią męża:) .... co do ciasta zaś to ma naprawde piękny kolor:) pozdrawiam

2013/04/14 22:22:318. piegusek1976

ja właśnie przetestowałam makaron z tej książki-jestem zachwycona:) pozdrawiam

2013/04/15 16:01:339. Ania

Bardzo smakowicie wygląda, a ja uwielbiam bezmączne czekoladowe ciasta :) Muszę wypróbować :)

2013/05/01 20:01:5110. codojedzenia

Wyglada przepysznie! tez bardzo lubie ksiazki Nigelli. Mam na razie jedna w posiadaniu, ktora kupilam na targach ksiazki w Goteborgu
Pozdrawiam serdecznie

2013/05/02 08:04:4511. Milena

Wygląda smakowicie :)

2013/05/03 22:17:2112. cukrowawrozka

Jak magia, to coś dla Wróżek. :D Ja bym poeksperymentowałam z babeczkami z tego ciasta!

2013/05/09 11:43:0613. bogusia

Ciasto jest przepyszne, mocno czekoladowe a jego przygotowanie to sama przyjemnść

2013/06/07 15:01:3414. Aga

Zrobiłam!!! Wyszło pyszne i smakowało nawet mojemu mężowi, który raczej ciast unika....

2016/09/19 23:52:2315. naleśniki

Polecam, ciasto wyszło bardzo dobre

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.