26 Mar 2013Rolada z ajerkoniakiem

Print Friendly and PDF

Rolada z ajerkoniakiem

Bardzo lubię piec rolady, to szybkie, łatwe i wdzięczne ciasta, które mają jeszcze jedną zaletę: wyglądają na szalenie skomplikowane. Nie znam osoby, która na myśl o roladzie nie pomyślałaby, że to wyższa szkoła jazdy. Sama tak myślałam, zanim zaczęłam je robić. Tymczasem nie ma w tym żadnej większej filozofii - jeśli tylko wyjdzie nam ciasto, reszta robi się praktycznie sama.

Ta rolada ajerkoniakowa to połączenie tego, co w tym roku za oknem i w kalendarzu. Wygląda jak śniegowa, ale kryje w sobie gorące, wielkanocne wnętrze. Zdecydowanie nie jest dla dzieci. Ale jest lekka, puszysta, rozpływa się w ustach i uderza do głowy. Promienie słońca pośród mroźnej zimy.

Polecam!

Składniki na ciasto (28x34cm)

  • 3 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 150 ml gęstego ajerkoniaku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 60 g drobnego cukru

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i nadal ubijając stopniowo dodawać żółtka. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać i dodać do ubitych jajek. Ostrożnie wymieszać szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera.

Formę do pieczenia o wymiarach około 28-34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i rozprowadzić równomiernie. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Czystą, lnianą ściereczkę oprószyć lekko cukrem. Wyłożyć na nią biszkopt wierzchem do dołu i od razu zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt powinien dotykać prawej krawędzi serwetki. Następnie biszkopt zwinąć ze ściereczką od prawej do lewej w niezbyt ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do wystygnięcia.

W tym czasie w misce ubić mascarpone, kremówkę i cukier na sztywny, puszysty krem. Następnie dolewać partiami ajerkoniak, próbując od czasu do czasu, żeby nie przesadzić z ilością alkoholu. Odłożyć około 1/4 kremu do dekoracji.

Rozwinąć roladę. Wyłożyć krem i rozsmarować go równomiernie na biszkopcie. Wierzch rolady posmarować odłożonym kremem. Wstawić roladę do lodówki, żeby krem zastygł.

Jeśli krem jest płynny, najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin i rozsmarowywać dopiero, gdy trochę stężeje.

Tuż przed podaniem skropić ajerkoniakiem.

Smacznego!

Rolada z ajerkoniakiem



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/03/26 08:33:561. muffinkowe niebo

na pewno wyśmienita :)

2013/03/26 08:40:152. deserowo

wygląda bardzo apetycznie i delikatnie. Bardzo lubię ajerkoniak i spodobała mi się ta masa :)

2013/03/26 09:22:533. Kamila

Wygląda bajecznie! Z takim kremem musi być przepyszna!

2013/03/26 09:59:424. Maggie

Ja zdecydowanie wole patrzec na rolady albo jesc je niz piec - zwijanie mi nie wychodzi, mam dwie lewe rece ;) Kawalek twojej rolady przydalby mi sie teraz do porannej kawy.

2013/03/26 14:21:165. justka2712

Masz rację:) Wszyscy myślą, że rolada to takie skomplikowane ciasto a jest zupełnie na odwrót! :) Twoja z ajerkoniakiem musi być pyszna :)

2013/03/26 14:47:126. Jolanta szyndlarewicz

No właśnie: jak wyjdzie nam ciasto:) .... bo mi to ciasto często albo się nie upiecze, aleo przesuszy:) ....a rolady kocham:) buziak:)

2013/03/26 18:57:597. Majana

A wiesz Aga, że ja nigdy rolady nie robiłam? :)
Kurcze, mówisz,że one są proste i szybkie? Bo, że smaczne to wiem.
Twoja wygląda wspaniale!
Pozdrawiam:)

2013/03/26 21:07:038. UsagiUsagi

Szybkie są. Biszkopt robi się raz-dwa, 15 minut wystarczy łącznie z pieczeniem. Krem utrzeć to też chwilka. A potem już zostaje tylko zawijanie :)

Pozdrawiam!

2013/03/27 23:45:249. Kokilka

mmm kremowe rolady to jedna z pozycji w mojej pierwszej 10 :)

2013/03/27 23:51:2810. przepis naleśniki

Wygląda obłędnie!!! Tylko pewnie bardzo słodka :)

2013/03/28 08:19:5911. UsagiUsagi

Nie jest bardzo słodka. W biszkopcie prawie nie czuć cukru, natomiast w kremie można regulować jego ilość względem słodyczy ajerkoniaku. 60 g to niecałe 3 łyżki. Większości ciast z tego bloga nie nazwałabym słodkimi w porównaniu do tego co w sklepach.

Pozdrawiam!

2013/03/30 20:52:1612. cukrowawrozka

Faktycznie taka wiosenna, słoneczna ta rolada

2013/03/30 21:54:5913. abbra

Wesołych Świąt !!!

2013/04/06 10:51:3214. Pati

Z pewnością bardzo by mi smakowała. Wygląda wiosennie i lekko!

2013/04/08 19:12:1115. domki na Kaszubach

Ale piękne zdjęcia, wygląda rewelacyjnie. Gratulacje

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.