07 Jan 2013Tort czekoladowo-pomarańczowy

Print Friendly and PDF

Tort czekoladowo-pomarańczowy

Ten tort czekoladowy to tort klasyczny, na typowym tortowym biszkopcie, z kremem i dżemem, prawdziwa tortowa arystokracja. Jest mocno czekoladowy, z nutą pomarańczy i rozpływającym się w ustach, puszystym biszkoptem. Wygląda na słodki, ale taki nie jest. Lekka, czekoladowa chmurka, którą ciężko się zasłodzić.

Jeśli korzystacie z przepisu na biszkopt, dobrze go upiec dzień wcześniej wieczorem i przed pokrojeniem odstawić do ostygnięcia. Tak samo kremy można zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki, żeby nieco stężały - łatwiej będzie dekorować ciasto. Jeśli natomiast korzystacie z gotowych kupnych blatów biszkoptowych, koniecznie zwiększcie ilość pomarańczowego syropu.

Składniki:

  • 3 jasne blaty biszkoptowe (np. z takiego biszkoptu)
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 100 g-140 g cukru (według gustu i tego, jak gorzka jest czekolada)
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego

Do nasączenia:

  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki cointreau (niekoniecznie)
  • 2 łyżki cukru pudru

Kremy przygotować najlepiej na 2-3 godziny przed przekładaniem tortu, żeby miały czas trochę stężeć.

Czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej nad gorącą wodą lub w kuchence mikrofalowej. Gdy będzie płynna, dodać rum i wymieszać. Odstawić, żeby trochę przestygła.

Serek mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier oraz aromat waniliowy ubić mikserem na gładką, puszystą masę. Odłożyć jedną trzecią kremu do drugiej miski i wstawić do lodówki, żeby krem zastygł. Do reszty kremu dodać stopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Czas na tworzenie tortu.

W miseczce wymieszać sok z pomarańczy, alkohol oraz cukier. Dodać 100 ml przegotowanej wody.

Z obu kremów: czekoladowego i waniliowego odłożyć kilka łyżek do dekoracji.

Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć 1/3 soku pomarańczowego, a następnie posmarować 1/3 dżemu pomarańczowego. Wyłożyć połowę czekoladowej masy, wyrównać. Nakryć drugim blatem i lekko docisnąć. Ponownie nasączyć blat sokiem i posmarować dżemem. Wyłożyć resztę czekoladowej masy. Wyrównać, przykryć blatem, lekko docisnąć.

Ostatni blat także nasączyć sokiem i posmarować dość cienko dżemem. Na wierzch wyłożyć jasny krem, długim nożem wyrównać górę. Czekoladowym kremem uzupełnić boki tortu. Wyrównać.

Odłożone kremy przełożyć do szprycy dekoratorskich i udekorować tort. Do jasnego kremu można dodać nico barwnika spożywczego, ja dodałam odrobinę błękitnego.

Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, żeby smaki sobą przeszły.

Smacznego!

Tort czekoladowo-pomarańczowy



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/01/07 20:51:421. iza

bardzo ładnie wygląda

2013/01/07 20:56:022. Ola

to ja taki poproszę na urodziny! :D

2013/01/07 20:57:233. wiosenka27

Ja też lubię piec torty i nie uważam ich za arcytrudne. A ten jest tak ślicznie udekorowany:)

2013/01/07 21:33:484. Kamila

Śliczny!

2013/01/08 06:41:435. Majana

Musiał być pyszny. Pięknie go udekorowałaś.
Pozdrawiam ciepło:)

2013/01/08 08:08:066. nobleva

Po wyglądzie sądziłabym, że to tort czekoladowo miętowy ;) chociaż połączenie czekolady i pomarańczy bardziej mi odpowiada. Nie pamiętam kiedy jadłam normalny tort - taki z dżemem i masą! Mój mąż nie lubi masy więc zawsze piekąc dzieciakom torty kombinuję właśnie z mascarpone/śmietanką i czekoladą.

2013/01/09 16:00:477. UsagiUsagi

Ewa, u mnie też jakoś niewiele osób przepada za masą na maśle. Dlatego też zawsze używam mascarpone. Choć akurat w tym torcie chyba jednak masa maślana byłaby lepsza. Miałabym tort a nie lekką, puszystą chmurkę :)

Pozdrawiam serdecznie!

2013/01/08 18:10:008. Jola Szyndlarewicz

Tort piekny ....ale ja tam na drugim planie widzę coś piękniejszego:) ..... Oj marzy mi się taki kiciasty potworek:) buziaka zasyłam

2013/01/09 16:02:329. UsagiUsagi

Jolu, ja go uwielbiam ;)

2013/01/08 21:14:1810. gin

Łał, wspaniały Ci wyszedł. Prawdziwy król :)

2013/01/13 07:44:1811. anytsujx

Śliczna dekoracja, czytając składniki, już wiem że tort musi być pyszny, pozdrawiam :-).

2013/01/17 17:30:3512. Pati

Chętnie bym się wprosiła na kawałeczek...

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.