02 Jan 2013Sernik pomarańczowy z czekoladowym ganache

Print Friendly and PDF

Sernik pomarańczowy z czekoladą

Ten sernik to moja interpretacja tradycyjnych serników ze skórką pomarańczową i czekoladową polewą. Chciałam zrobić coś, co połączy tradycyjne smaki, ale nie będzie przewidywalne i nudne. Udało się. Masa sernikowa jest mocno pomarańczowa, kremowa i słodka, z delikatnym smakiem cynamonu. Zwarty ganache z deserowej czekolady przełamuje tę słodycz i sprawia, że sernik staje się dekadencki. To jeden z lepszych serników, jakie zrobiłam.

Zdecydowanie polecam.

Składniki (forma o śr. 23 cm):

  • 0,75 kg twarogu sernikowego (u mnie Presidente)
  • 3 jajka
  • 130 g cukru (lub do smaku, zależy, jak kwaśny jest Wasz twaróg)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki drobno siekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sok z połówki pomarańczy (można zastąpić aromatem pomarańczowym lub cointreau)
  • 150 g czekolady deserowej
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1-2 duże pomarańcze
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego (niekoniecznie)

Na dół piekarnika wstawić blachę lub naczynie żaroodporne i wlać na nie kilka szklanek wody. Dół tortownicy wyłożyć folią aluminiową w taki sposób, żeby na zewnątrz zawijała się na obręcz.

Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz sok pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i rozprowadzić łyżką.

W garnuszku podgrzać śmietanę, aż będzie gorąca, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż zupełnie się rozpuści.

Masę sernikową wlać do tortownicy. Na górę wyłożyć masę czekoladową i rozprowadzić łyżką tak, żeby obie masy się wymieszały tworząc nieregularny wzór. Ja zanurzam łyżkę do samego spodu i zagarniam masę twarogową ku górze, na masę czekoladową. Można też włożyć trzonek od łyżki w masę i wyrysować nim esy-floresy. Technika dowolna, byleby masy się zmieszały.

Piekarnik nastawić na 180°C, wstawić sernik i piec przez około 60 minut, aż wierzch się zetnie i będzie lekko uginał przy dotknięciu, ale nie pływał. Wyłączyć piekarnik, uchylić, zostawić na 20 minut, a następnie wyjąć sernik i ostudzić na kratce.

Gdy sernik wystygnie, przyłożyć do wierzchu deskę do krojenia lub duży talerz i ostrożnie go odwrócić. Zdjąć folię aluminiową.

Pomarańcze wyszorować pod gorącą wodą, a następnie pokroić na cienkie plastry. Na płaską patelnię wsypać połowę cukru, ułożyć połowę plastrów pomarańczy i smażyć, aż sok odparuje. Podlać nieco wodą i dalej smażyć. Chodzi o to, żeby skórka pomarańczy zmiękła i stałą się szklista, półprzezroczysta. Odłożyć na suchy talerz. Powtórzyć z drugą partią plastrów.

Wierzch sernika posmarować dżemem pomarańczowym. Ułożyć plastry pomarańczy. Wstawić do lodówki i chłodzić przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez noc.

Smacznego!

Sernik pomarańczowy z czekoladą



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/01/02 13:31:551. szana

No nie powiem, robi wrażenie!
pozdrawiam ciepło,
szana!

2013/01/02 13:37:222. nobleva

U mnie w tym roku było lżej i mniej tradycyjnie - świętujemy sami i nikt nie buczy, że nie ma bigosu.
Sernik brzmi/wygląda cudownie - nie piekłam dużo na święta, po raz pierwszy od dawna nie było u mnie sernika, bo sernik moim zdaniem to ciasto szałowe i zasługuje na solo.

2013/01/02 23:42:523. UsagiUsagi

I u mnie był solo. Na Sylwestra. I zjedliśmy połowę, zanim zdecydowałam, że jednak zrobię mu zdjęcia ;) 

2013/01/02 13:51:224. Marta - Co dziś zjem na śniadanie

Zmiany są potrzebne i konieczne, widzę po sobie, że w ubiegłym roku troche ich zaszło :)

2013/01/02 14:15:295. Kamila

Wspaniale Ci wyszedł ten sernik! Pozdrawiam

2013/01/02 14:32:526. Madlen

Pysznie wygląda ten sernik!
Ja na święta szykowałam podobny na spodzie z czekoladowego brownies. Pewnie w smaku były bardzo podobne, ale Pani jest o wiele ładniejszy wizualnie niż ten, który ja upiekłam:)

2013/01/02 23:41:437. UsagiUsagi

Madlen, żadna Pani, Usagi jestem ;) I nie ma brzydkich serników, jak są smaczne, to nie mogą być brzydkie i już :)

Pozdrawiam!

2013/01/02 14:51:538. wiosenka27

Wspaniale wygląda:)

2013/01/02 16:36:529. Monika

Wygląda super! A że chodzi za mną jakiś "inny" sernik, to pewnie go wykorzystam :)
Pozdrowienia i najlepsze życzenia noworoczne!

2013/01/02 20:05:3610. Alina

Krótko mówiąc: sernik delicja! Mniammmmmmm....

2013/01/02 21:02:1311. Majana

Wygląda obłędnie! Lubię takie połączenia.
Cudny jest.
Pozdrawiam Kochana :*

2013/01/02 21:06:4012. abbra

Jest piękny ! :)
Kocham takie smaki - pomarańcza i czekolada to duet idealny.

2013/01/02 23:19:0613. Ola

jego wierzch mi się najbardziej podoba :)

2013/01/03 17:33:5114. Jolanta szyndlarewicz

Bardzo mi się podoba ten łaciatek i te pomarańcze na wierzchu:) ..... pozdrawiam ciepło

2013/01/03 21:25:2115. Genthilly

Dostałam zamówienie na tort urodzinowy dla 13-letniej chrześniaczki. Mogłabyś mi pomóc w wyborze ciasta i ozdoby?

2013/01/03 23:40:4916. UsagiUsagi

A jakie smaki chrześniaczka lubi? Mojej rodzinie bardzo smakował ten tort brzoskwiniowy. Zamiast likieru do kremu wystarczy dodać aromat waniliowy. Krem wyjdzie równie pyszny bez żelatyny, więc jeśli się boisz, że powstaną grudki, to nie musisz jej dodawać.

Polecam Ci też stronę Moje Wypieki. Ja niezbyt często robię torty, ale strona Dorotki to prawdziwa kopalnia wspaniałych pomysłów.

A tutaj znajdziesz mnóstwo ozdób do ciast :)

Pozdrawiam!

2013/01/04 19:10:3417. gin

Wygląda obłędnie :)
Mnie też zawsze przytłaczały kosmiczne ilości świątecznego jedzenia, ale w tym roku troszkę za tym zatęskniłam... Kobiecie nie dogodzisz ;)

2013/01/04 22:31:5318. Genthilly

Dziękuję za odpowiedź. Przedyskutuję z rodziną czy smak im odpowiada, bo to raczej niecodzienne połączenie zwłaszcza, że dotąd na takich uroczystościach pojawiały się raczej tradycyjnie czekoladowe, śmietankowe, itp.

2013/01/04 23:09:3619. UsagiUsagi

A na kiedy masz ten tort? Bo ja w ten weekend robię czekoladowo-waniliowy z pomarańczami :) W niedzielę powinien być gotowy, w poniedziałek go tu umieszczę.

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.