18 Dec 2012Ciasteczka kawowe

Print Friendly and PDF

Ciastka kawowe

Ciastka kawowe konsystencją przypominają nieco pierniczki: miękkie, puszyste, doskonałe do chrupania. Ponieważ mają bardzo ciemny kolor, ładnie wyglądają polukrowane. Łatwe w wykonaniu ciasto dobrze się wałkuje. Jeśli nie dodacie sody nie będą tak puchate, ale za to ładnie zachowają kształt. Ilość cukru trzeba dodać według tego, co chce się osiągnąć - jeśli ciastka mają być polukrowane, lepiej dodać go troszkę mniej.

Są pyszne, kawowo-czekoladowe z delikatnym aromatem pomarańczy. Polecam!

Składniki:

  • 220 g maki tortowej
  • 50 g ciemnego kakao
  • 160-180 g cukru pudru (w zależności od tego, jak mają być słodkie)
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 50-80 ml mocnego espresso
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę przesiać z kakao, cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i ewentualnie cynamonem do miski. Dodać posiekane masło i rozetrzeć mikserem lub palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wtedy dodać jajko i espresso i zagnieść gładkie ciasto. Na koniec wmieszać mieloną kawę oraz skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę (lub do zamrażalnika na 30 minut).

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 4-6 milimetrów podsypując mąką. Ciasto jest dosyć lepkie, ale oprószone mąką dobrze się wałkuje. Przy pomocy foremek wyciąć dowolne kształty i ułożyć na papierze do pieczenia.

Piec w 170°C na środkowej półce piekarnika przez 10-12 minut. Ciastka powinny być lekko miękkie w środku, ale kruche na brzegach.

Studzić na kratce. Następnego dnia po pieczeniu można polukrować. Przechowywać do dwóch tygodni w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce.

Smacznego!

Ciastka kawowe, piernikczki

Ciastka kawowe



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/12/18 16:32:351. Maggie

Faktycznie mila odmiana od wszechobecnych pierniczkow, ktore, nota bene, bardzo lubie, ale ktore - jak wszystko inne - tez moga zbrzydnac. A kawa nie brzydnie nigdy :)

2012/12/18 21:46:512. UsagiUsagi

Prawda, kawa jest dobra zawsze :)

2012/12/18 16:37:403. zufik

Ale ładne!

2012/12/18 16:48:494. Amber

Ja mam wielką ochotę na odmianę!
Twoje ciasteczka biorę pełną garścią...

2012/12/18 17:18:345. Jolanta Szyndlarewicz

Ja pierniczki uwielbiam,a le inne ciastka też:). Piękne są te gwiazdeczki:). Moim tegorocznym prezentem będą Twoje andruty:) buziak

2012/12/18 23:23:536. Majana

Aktualnie nie mam ochoty na odmianę hehe:D.
Kocham ten piernikowy czas i kocham robić, zdobić i zjadać pierniczki. Czekam na nie cały rok,więc robię ich maksymalnie dużo,ale część wędruje do szkoły :).
No,ale wiesz Twoim ciasteczkom nie odmówię - są takie piękne!:)
Pozdrowionka:*

2012/12/19 06:23:147. abbra

Lubię pierniczki, ale na takie kawowe ciasteczka też bym się skusiła ! :)

2012/12/19 08:10:158. Kamila

Kawa, pomarańcze, czekolada - poezja :)

2012/12/27 18:58:239. Pati

Wystarczą tylko trzy, cztery aromatyczne dodatki i pachnie w całym domu!

2014/02/05 14:43:2510. unblack sister

Zrobiłam te ciasteczka. Sa bardzo smaczne :) Pozmieniałam trochę proporcje składników. Dziękuję za przepis i zapraszam do mnie :)
http://www.bialyobrus.blogspot.it/2014/01/ciasteczka-kawowe.html

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.