10 Dec 2012Długodojrzewające pierniczki

Print Friendly and PDF

Długodojrzewające pierniczki Aganiok

Pierniczki Aganiok to pierniczki długodojrzewające. Jeśli macie mało czasu tym bardziej je Wam polecam. Ciasto najlepiej zrobić już w październiku i odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni. Zajmie Wam to 15 minut.  Ja nastawiam je pod koniec października i wystawiam na balkon, wtedy mam pewność, że w grudniu będzie wspaniałe.

Ponieważ pierniczki od razu po upieczeniu są miękkie, można je upiec nawet na dwa-trzy dni przed Świętami. Polecam do nich proste foremki, gdyż nie trzymają kształtu tak dobrze, jak na przykład te pierniczki orzechowe. Ze względu na słodycz, nie traktowałabym ich też lukrem. Ale nie szkodzi - same w sobie są piękne, a oblane czekoladą będą jeszcze lepsze. Dosłownie rozpływają się w ustach.

Składniki (ok. 5 blach pierniczków):

  • 550 g mąki tortowej
  • 250 g miodu
  • 240 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej  lub:
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu*
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru*
    • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu*
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków *
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu*

Masło, cukier i miód rozpuścić w garnuszku z grubym dnem. Bakalie posiekać (im większe, tym trudniej będzie wycinać pierniczki foremką).

Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą i solą. Wmieszać przyprawy, a po nich dodać mleko i jajka, zamieszać. Na koniec dodać rozpuszczone składniki z garnuszka i bakalie, wyrobić na gładko.

Ciasto przełożyć do plastikowej miski lub glinianego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni. U mnie stało na balkonie około 6 tygodni.

Przed pieczeniem pierników należy ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Powinno być twarde i zwięzłe. Partiami wałkować na grubość około 5 mm podsypując mąką, gdyż może się lepić. Delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 11-13 minut na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170-180°C. Po upieczeniu pierniczki powinny być twarde na brzegach, ale w środku mięciutkie. Studzić na kratce.

Przechowywać w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce.

Smacznego!

Długodojrzewające pierniczki Aganiok



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/12/10 10:03:241. Kamila

Śliczne! Pachną świętami i miłą atmosferą :) Pozdrawiam

2012/12/10 11:33:592. Pati

Lubię ten piernikowy czas przedświąteczny...

2012/12/10 16:45:493. Agata Ornafa

Szanowni Państwo!

Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.

2012/12/10 17:13:264. judik

Piękne pierniczki, uwielbiam świąteczny czas:-)

2012/12/10 20:41:385. Jolanta Szyndlarewicz

Takie dojrzewajace pierniczki jeszcze przede mną .... w tym roku raczej takie szybkie wchodzą w grę:) .... ale któregoś dnia pewnie i ja zagniotę na nie ciasto:) pozdrawiam ciepło

2012/12/10 20:46:216. Majana

Agnieszko, piękne pierniczki. Uwielbiam je. Też piekliśmy właśnie te pierniki w sobotę. Teraz czeka nas lukrowanie.:)
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczkow:)

2012/12/10 21:39:157. kornik

Jakie one ładne! szkoda że jakoś nie przepadam za pierniczkami, choć w tym roku postaram się upiec jakieś:)

2012/12/10 21:44:388. UsagiUsagi

Szczerze, to ja też nie za bardzo. Lubię je robić, zjadają inni. W tym tygodniu jeszcze będzie na blogu alternatywa dla tych, co pierników nie lubią, ale chcieliby sobie polukrować :)

Pozdrawiam!

2012/12/11 00:51:259. DarkANGELika

Takich to ja jeszcze nie robiłam, muszę w końcu tez się porwać na takie, bo pysznie wyglądają tu u Ciebie;)

2012/12/11 14:51:0310. Fun & Taste

Piękne zdjęcia, mocno działające na wyobraźnię i mój głód. Czuć nadchodzące święta :) Pozdrawiam Viola

2012/12/12 10:19:4011. ag

A czy pierniczki wyjdą, jeśli nie odstawię ciasta na tak długo? Mam czas do soboty, czyli 3 dni :) Pozdrawiam serdecznie! Agata

2012/12/12 15:35:1712. UsagiUsagi

Obawiam się, że nie bardzo. Gdybyś je piekła przed samą Wigilią, można by zaryzykować. Ciasto z początku jest bardzo, bardzo klejące.

Zajrzyj tu: pierniki. Migdałowe, orzechowe i te w pudełeczku są idealne do pieczenia na szybko.

2012/12/12 20:33:3513. wykrywacz smaku

Zachęcamy do głosowania na zdjęcia z bloga W kuchni Usagi, które biorą udział w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.