19 Nov 2012Kruidnoten - błyskawiczne pierniczki
Kruidnoten to małe, okrągłe pierniczki, które w Holandii rozdawane są dzieciom piątego grudnia. Natrafiłam na nie na blogu Addio Pomidory i urzekł mnie zarówno kształt jak i prostota wykonania. Robi się je naprawdę błyskawicznie, w dodatku od razu są mięciutkie. To doskonały pomysł, jeśli przed Świętami nie mamy czasu.
Ciasto robi się dokładnie tak, jak ciasto kruche, tyle, że nie trzeba czekać, aż się schłodzi. Foremek też nie potrzeba - wystarczy uformować nieduże kuleczki. Pieką się szybko, nie przypalają, a po wyjęciu smakują wybornie. Od razu podaję przepis na podwójną porcję, bo 50 sztuk tych pyszności znika w okamgnieniu.
Składniki (na 100 sztuk):
- 230 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki mleka
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, kakao oraz szczyptą soli. Dodać masło i rozetrzeć palcami jak ciasto kruche, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodać cukier, miód i mleko i wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Z ciasta odrywać nieduże kawałki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Im równiejsza kulka, tym ładniej wyjdą pierniczki. Układać na blasze do pieczenia w niewielkich odstępach - nieco rosną.
Piec przez 20 minut w 160°C. Studzić na kratce.
Pierniczki są od razu miękkie, z czasem jednak twardnieją, więc należy je przechowywać w szczelnej puszce, do której co kilka dni trzeba włożyć kawałek jabłka. Albo zjeść od razu i po kłopocie, w końcu można je upiec ponownie tuż przed Świętami.
Smacznego!
2012/11/19 16:07:501. Grażyna
Bardzo mi się podobają - zapisuję do zrobienia :)