11 Nov 2012Tarta dyniowa wg Jamiego Olivera

Print Friendly and PDF

Tarta dyniowa Jamie Oliver

Tarta jest słodka. Smakuje trochę jak budyń, ale jednak bardziej dynią. Ciasto jest neutralne, a krem delikatny. Dobrym pomysłem było dodanie do kremu skórki pomarańczowej oraz cynamonu. To ciekawie przełamuje smak masy dyniowej, który w innym wypadku byłby mdły. A tak wychodzi coś wspaniałego.

Polecam.

Składniki na ciasto (forma o średnicy 30 cm):

  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Składniki na masę:

  • 500 g obranej dyni (u mnie Hokkaido)
  • 500 ml mleka
  • 100-150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (mój dodatek)
  • skórka starta z pomarańczy (mój dodatek)

Dynię pokroić w niewielką kostkę i włożyć do rondelka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dorzucić wraz z laską do dyni. Zalać mlekiem, dodać cukier i skórkę pomarańczową. Zagotować, a następnie zmniejszyć gaz i gotować przez około 20-25 minut, aż dynia zmięknie. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii, a resztę zmiksować na gładko. Odstawić do przestudzenia.

Mąkę rozetrzeć z masłem palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wymieszać z cukrem, dodać jajko oraz mleko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów podsypując mąką. Wyłożyć nim formę do tarty, dociskając lekko brzegi kawałkiem ciasta. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Przykryć papierem do pieczenia, na który wsypać ryż, groch lub fasolę (sprawią, że ciasto będzie równe, ja nigdy nie używam) i piec przez 15 minut.

Do przestudzonej masy dyniowej dodać dwa jajka oraz cynamon. Porządnie zmiksować wszystkie składniki.

Wyjąć z piekarnika spód tarty, zdjąć z niego ryż i papier. Wlać masę dyniową i ponownie wstawić tartę do piekarnika. Piec w temperaturze 160°C przez około 35-45 minut, aż masa się zetnie.

Wyjąć, przestudzić. Podawać z bitą śmietaną. Nam najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!

Tarta dyniowa Jamie Oliver



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/11/11 20:14:271. Majana

Wygląda świetnie, słonecznie. Musi być smaczna. Mnie też się spodobała u Arka :)
Pozdrowienia:*

2012/11/11 21:03:492. Kamila

Piękna! Nam bardzo smakowała! Pozdrawiam

2012/11/11 22:40:143. abbra

Wygląda pysznie !
Bardzo lubię te waniliowe drobinki w cieście ... :)

2012/11/11 22:53:264. atina

tarta dyniowa wciąż przede mną :)Twoja wygląda pysznie:)

2012/11/12 09:23:575. kabamaiga

Musi być genialna. Planowałam nie jeść słodyczy, ale ten kolor tak kusi

2012/11/12 13:48:486. Jolanta Szyndlarewicz

Cudownie żółciutka:). Uwielbiam dyniowe wypieki:). Pozdrawiam ciepło

2012/11/12 15:47:157. Monika

wygląda cudnie!

2012/11/12 16:43:458. ankawell

ten cynamon i skórka pomarańczy mnie przekonuje :) przełamanie smaku i kremowa gładkość kremu dyniowego - wspaniałe :)

2012/11/15 19:52:309. gin

Kolor ma cudny! Uwielbiam dynię, z pewnością wypróbuję ten przepis :)

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.