22 Oct 2012Jabłkowo-dyniowe tartaletki na kruchym spodzie
Tartaletki na kruchym spodzie z dynią i jabłkiem to mój patent na szybkie wyczarowanie czegoś słodkiego. Mus przyrządzam wcześniej i wkładam w słoiki. Później wystarczy go tylko wyłożyć na ciasto. Jeśli mam więcej czasu, rozmrażam ciasto kruche, które co jakiś czas robię i chowam w zamrażalniku. Jeśli nie mam czasu - wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Potem tylko trzeba włączyć piekarnik, poczekać 40 minut i gotowe.
Składniki (tortownica 20cm):
- 0,7 kg dyni hokkaido
- 0,7 kg jabłek
- cukier według uznania
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
Jeśli wykorzystujemy ciasto kruche: wszystkie składniki suche na ciasto kruche umieścić w misce, dodać masło i rozetrzeć palcami, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wtedy dodać jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Dynię i jabłka obrać i oczyścić z nasion, pokroić w niedużą kostkę. Dynię wrzucić do garnka i gotować, aż będzie półtwarda - ok 10 minut, wtedy dodać jabłka, cukier, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Wymieszać i gotować jeszcze ok 5-8 minut, aż jabłka zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Spód blachy lub tortownicy wyłożyć ciastem.
Jeśli korzystamy z ciasta kruchego należy je rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę, nakłuć parę razy widelcem i podpiec w piekarniku przez 15 minut. Jeśli wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie wystarczy nim tylko wyłożyć spód.
Na spód z ciasta wyłożyć masę jabłkowo-dyniową, wyrównać. Można z resztek ciasta zrobić kruszonkę lub wyciąć ozdobne kształty.
Piec w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
2012/10/22 18:14:381. ewa(nobleva)
Wiesz co? To musi być mega ciasto - tyle nadzienia, świetne.2012/10/22 20:25:452. Usagi
Ewa, to jest ciasto-chandra-killer :)