13 Sep 2012Szarlotka z jabłek wrześniowych

Print Friendly and PDF

Szarlotka wrześniowa

Jesień to dla mnie pora szczególna. Mam w sobie coś z Włóczykija i krzyki odlatujących gęsi, mgły pachnące dymem z ogniska oraz deszczowe poranki sprawiają, że budzi się we mnie tęsknota za odległymi miejscami. Niekiedy stojąc rano bosymi stopami na chłodnych kaflach balkonu jestem o krok od spakowania plecaka, zostawienia pożegnalnego listu i wyjazdu hen, w nieznane-znane, by nacieszyć się wędrówką po górskich szlakach. I niby nic mnie tu nie trzyma, a jedna rok w rok zostaję...

Pozostając piekę szarlotki. Podobno najlepiej smakują w górach, ale ja je kocham w każdym miejscu świata. Przyznaję jednak, że najlepiej mi smakują takie zwarte, wysokie, z kawałkami owoców - takie schroniskowo-górskie właśnie. Mimo to sama nie potrafię takiej zrobić. W ogóle szarlotki, jedne z prostszych ciast jakie znam, są dla mnie prawdziwym wyzwaniem. Żadna jeszcze nie spełniła moich wszystkich oczekiwań i stresują mnie bardziej niż wymyślne torty. A to ciasto nie takie, a to jabłka się rozpadły, a to za słodka, a to za kwaśna. Podobno to dlatego, że szarlotki wychodzą tylko na szarej rencie. A znajdź tu człowieku szarą renetę we wrześniu!

Znalazłam coś innego - znalazłam cudne, pachnące latem delikates, do tego czerwone szampiony i winne w smaku lobo. Aromatyczna blacha jednej z najlepszych szarlotek na świecie stoi na blacie i pachnie. Pachnie ciepłem domu, promieniami jesiennego słońca wpadającego do kuchni... pachnie pozostaniem.

Składniki na ciasto (blacha 26x40 cm):

  • 500 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 100 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 kg jabłek delikates
  • 0,5 kg jabłek champion
  • 0,5 kg jabłek lobo
  • ok 50-100 g cukru (zależy od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5-6 łyżeczek kaszy manny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i rozcierać palcami (lub mikserem) do uzyskania struktury mokrego piasku. Dodać śmietanę oraz żółtka i szybko zagnieść na gładkie ciasto (nie należy ciasta zagniatać zbyt długo, gdyż się ogrzeje i zacznie być lepiące). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny (ciasto można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc).

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w około 1,5-2 cm kostkę. Umieścić w rondlu, dosypać cynamon i przesmażyć mieszając aż zmiękną, ale nie będą się rozpadały. Dosypać cukru według uznania. Na koniec dodać kaszę mannę, która wchłonie nadmiar soku z jabłek.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Z ciasta 1/3 i odłożyć ponownie do lodówki, a resztę rozwałkować w miarę cienko podsypując mąką (jeśli bardzo się rwie, nie szkodzi). Wylepić ciastem spód i do połowy boki blachy, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Gdy ciasto się podpiecze, wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie masę z jabłek, wyrównać, a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach resztę ciasta na wierzch. Ponownie wstawić do piekarnika na 50-60 minut, aż kruszonka się zezłoci.

Ciasto można przygotować też w mniejszej formie, wtedy warstwa z jabłek będzie wyższa.

Smacznego!

Szarlotka, jabłka



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/09/13 14:32:341. Domowy Kucharz

Wygląda wspaniale. Jestem wielkim fanem szarlotek więc na pewno wypróbuję przepis :)

2012/09/13 14:43:552. iza

wspaniale wygląda!!

2012/09/13 20:52:173. monkamaj

Jak ładnie napisane i szarlotka piękna

2012/09/13 22:04:474. Kamila

U mnie też cudnie pachnie, więc i ja zostaję! Pozdrawiam

2012/09/14 22:28:285. Majana

Pięknie to ujęłaś.
Szarlotka wygląda cudownie, mam chęć zrobić, więc może niedługo coś szarotkowego powstanie.
Pozdrowienia :*

2012/09/15 16:17:226. Jolanta Szyndlarewicz

Znaleźć w ogóle szarą renetę to już sie robi problem .... jak w zeszłym roku znalazłam ją w warzywniaku i zobaczyłam cenę 10zł/kg to mimo mojego dla niej uwielbienia zrezygnowałam:) ...a szarlotki czy to z jabłek wrześniowych, czy z papierówek po prostu uwielbiam .... dlatego też porywam tę zgrabną kostkę:) pozdrawiam

2012/09/17 20:46:267. aga

szarlotka... uwielbiam, Twoja jest bardzo apetyczna:)

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.