20 Jul 2012Sernik czekoladowo - kokosowy

Print Friendly and PDF

Sernik czekoladowo-kokosowy

Chyba nie rozminę się z prawdą jeśli powiem, że to najlepszy sernik, jaki jadłam w życiu. Napiekłam tych serników trochę, ale ten wprost powalił mnie na kolana. Jest niesamowity. Smakuje trochę jak pewien batonik, ale jednak nie do końca. Zatopione w śmietankowym likierze wiórki przeplatają się z aksamitną masą twarogowo-czekoladową i mocnym smakiem ganache. Wprost nie można się oderwać.

Pomimo że jest lato i na straganach pełno owoców, mnie ostatnio uwodzi kokos. Kokosowe tiramisu muszę kiedyś koniecznie powtórzyć i tutaj zamieścić, bo sprawiło, że biegałam po kuchni oblizując łyżkę i pokrzykując niczym w pewnej reklamie szamponu "Tak, o tak!". A teraz jeszcze ten sernik, jestem w kokosowym niebie.

Zdecydowanie polecam!

Składniki (tortownica 23 cm):

  • 0,5 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 80 g cukru (według uznania)
  • 200 czekolady deserowej
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego

W rondelku zagotować połowę śmietanki kremówki z łyżką cukru, zdjąć z ognia i dosypać wiórki kokosowe ( minus czubata łyżka do późniejszej dekoracji). Dolać 2 łyżki likieru kokosowego, wymieszać, zostawić na 30 minut, żeby wiórki naciągnęły śmietanką i likierem.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową i zagiąć ją na zewnątrz obręczy do góry, tak żeby uszczelniła dno.

Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Twaróg utrzeć z resztą cukru, jajkami i mąką ziemniaczaną. Podzielić na pół. Do jednej połowy dolać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Do drugiej połowy dodać wiórki kokosowe.

Do tortownicy wlać najpierw masę czekoladową, później kokosową i lekko wymieszać zagarniając łyżką masę od dna ku górze około 5-6 razy (masy nie mają się połączyć tylko poprzeplatać).

Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut w kąpieli parowej (stawiam tortownicę na kratkę umieszczoną w środkowej części piekarnika, a na blachę poniżej wlewam kilka szklanek wody). Gdy sernik stężeje, wyjąć go z piekarnika i ostudzić na kratce.

Pora na czekolady ganache. W rondelku zagotować resztę śmietany kremówki. Zdjąć z ognia i dodać resztę połamanej na kawałki czekolady. Mieszać energicznie, aż się zupełnie rozpuści, wtedy dodać pozostały likier kokosowy. Wymieszać, rozprowadzić po serniku. Gdy lekko zastygnie, udekorować odłożonymi wiórkami kokosowymi.

Sernik wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez noc. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć wierzch startą czekoladą.

Smacznego!

Sernik czekolada i kokos



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/07/20 10:08:311. ewelajna

Uśmiechnełam się na ten sernik, bo daaawno u Ciebie ich nie było:). A później jeszcze raz widząc, oczyma wyobraźni, Ciebie z tą łyzeczką:). U nas pogoda raczej na sernik - na ciepło. Jadac do pracy zmokłam, więc byłby mi wielkim pocieszeniem:)

2012/07/20 10:35:402. Aciri

Coś wspaniałego. W planie mam sernik z jagodami, ale ten z pewnością będzie następny!

2012/07/20 11:00:553. Asiek

Wygląda wspaniale! Uwielbiam serniki, więc i ten musi dołączyć do mojej kolekcji, koniecznie...
Pozdrawiam!

2012/07/20 11:23:314. kasia, słodkiefantazje

Wygląda obłędnie. Za mną chodzi już strasznie długo takie połączenie w serniku... kokos i czekolada, wyobrażam sobie jak musi być boski. :) Koniecznie zapisuję do wypróbowania! pozdrawiam serdecznie

2012/07/20 11:51:525. wiosenka27

Wygląda oszalamiająco, ja tez lubie kokosowe smaki więc chętnie spróbuję:)Pozdrawiam:)

2012/07/20 14:04:456. zauberi

jeśli smakuje tak jak to opisujesz to musi być niebo w gębie :)

2012/07/20 14:33:327. GrowingUp

Nie mogę go zrobić, bo zjem cały, jak wczorajszą szarlotkę-sama pół blachy;)!
Napewno go zrobię. Ma wszystko co kocham-kokos, czeko,sernik.

2012/07/20 18:38:548. cukrowa wróżka

kokos, czekolada,ser.. jakie to musi być cudne.. :D Chociaż aktualnie w lodówce też mam sernik niczego sobie. :)

2012/07/20 19:51:539. Canette

Nieziemsko wygląda, kocham kokos, a na tak długo go zaniedbałam, jak tak zachwalsz to zapisuję przepis :D

2012/07/20 23:45:3010. Majana

Jej, Aguś, jaki on jest cudowny! Uwielbiam :).
Ten będzie mnie teraz baaardzo kusił.
Pozdrowienia :)

2012/07/21 10:17:5511. Crispy Biscuits

O rety, aż ciężko mi było przeczytać "wrażenia smakowe", naszła mnie tak wielka ochota na spróbowanie tego cuda! :) Jakiego twarogu używasz?

2012/07/21 10:36:2912. UsagiUsagi

Różnie. Lubię półtłusty twaróg z Czarnkowa (taki w kostkach i papierku), ale wtedy trzeba go albo dodatkowo zmielić, albo porządnie utrzeć. A jak mi się spieszy to kupuję twaróg sernikowy Presidente - jak dla mnie ma najlepszy smak i skład.

2012/07/21 11:05:0313. judik

Podejrzewam, że smakuje tak obłędnie jak wygląda:)

2012/07/21 17:44:5314. mariola

Wygląda świetnie i chyba tak smakuje:)twaróg już kupiłam w Lidlu i zaraz biorę się za pieczenie.

2012/07/22 09:49:1115. Jolanta Szyndlarewicz

Ten sernik wyglada obłędnie Aguś:) aż ma się ochotę porwać ten kawałek ze zdjecia:) ...a na kokosowe tiramisu czekam:) buziaka zasyłam

2012/07/22 17:15:0816. andzia-35

Pysznie wygląda!

2012/07/22 21:20:1517. kabamaiga

Oglądam sernik i o nim marzę, a tu zza pleców zagląda moja córcia i krzyczy "Łał". No i nie na widok sernika, a cupcake. No i teraz nie mam wyjścia, muszę zrobić i już.

2012/07/23 09:41:5618. UsagiUsagi

To zrób sernikowe cupcakes :)

2012/07/25 17:27:4919. Gosia

jak z kokosem to z chęcią się skuszę i wypróbuje :)

2012/07/25 19:35:2020. jola

zawsze mnie ciekawi czy takie ciasta z alkocholem mozna podawac dzieciom

2012/07/26 09:23:4721. UsagiUsagi

Jolu, a częstujesz je czekoladkami z nadzieniem? Kupujesz batoniki "Bajeczne" czy "Pawełki"? Tam też jest alkohol. Wszystko zależy od tego, ile tego alkoholu dasz - ja go dodaję głównie dla smaku zamiast aromatów. Poza tym w piekarniku w wysokiej temperaturze niewielkie ilości alkoholu się ulatniają i go nie czuć. To jak z pączkami - też się dodaje spirytus. Natomiast robiąc ciasto dla dzieci pominęłabym alkohol w polewie i zastąpiła mlekiem - on nie ma kiedy wyparować i jest wyraźnie wyczuwalny.

2012/07/26 13:46:1622. renata_targosz

Nie dość, że moja miłość do serników będzie dozgonna, to jeszcze regularnie ją podsycasz prezentując takie wspaniałości :-))

2012/07/26 19:19:1623. MJ

ze zdjęcia rewelacja a że już się chłodzi w lodówce będzie można i jutro posmakować :))))

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.