13 Jun 2013Ciasto z truskawkami i budyniem

Print Friendly and PDF

Biszkopt z truskawkami i budyniem

To ciasto z truskawkami i budyniem urzekło mnie rok temu. Nieco słodkie, lekko kwaskowe, obłędnie truskawkowe smakuje tak, że można je zjeść całe i zastęsknić za powtórką. Biszkopt wychodzi lekki, masa truskawkowa orzeźwiająca, budyń jest neutralny w smaku, ale dobrze dopełnia konsystencję. Ciasto jest wilgotne, miękkie, dobrze się kroi. Nie jest skomplikowane, choć nieco pracochłonne.

Polecam z całego serca.

Składniki na biszkopt (tortownica ok.26 cm średnicy):

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g cukru pudru (dałam nieco mniej)

Składniki na masę truskawkową:

  • ok. 800g truskawek
  • 1 op. galaretki truskawkowej w proszku lub 2 łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody
  • ok. 2 łyżek cukru (tylko do smaku, gdy truskawki są bardzo kwaśne, inaczej pominąć)

Składniki na krem:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • ok. 700 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru (tylko jeśli budynie są bez cukru)

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę i odstawić na bok. Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem pudrem na gładką, jasną masę. Przesiać do nich połowę mąki, wymieszać, dodać dwie łyżki piany z białek i ostrożnie wymieszać łyżką lub łopatką jedynie do połączenia składników, tak, żeby piana nie opadła. Wmieszać resztę mąki i na końcu resztę białek.

Przelać ciasto do formy, wyrównać i piec w 180°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć formę i lekko przestudzić. Wyjąć biszkopt z formy, ułożyć na czystej ściereczce do góry dnem i zdjąć papier. Przykryć drugą ściereczką i odstawić na bok.

Truskawki obrać, oczyścić, pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dolać ok. 100 ml wody oraz cukier i dusić do momentu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Rozgnieść je niezbyt dokładnie widelcem. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę lub dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Gdy masa truskawkowa zacznie się ścinać, tortownicę obłożyć z zewnątrz folią aluminiową (na wypadek, gdyby galaretka wyciekała) i umieścić w formie biszkopt. Równomiernie rozłożyć masę truskawkową i wstawić do lodówki.

Czas na budyń. Przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zmniejszając ilość mleka o około połowę - ja robiłam z dwóch budyni, które powinny być przygotowane z 0,5 l mleka każdy. Zrobiłam je oba z 0,7 l mleka, krem wyszedł odpowiednio gęsty. Jeszcze gorący, gesty krem rozprowadzić po stężałej masie truskawkowej, przestudzić i ponownie wstawić do lodówki.

Ciasto jest najlepsze po około 2 godzinach w lodówce.

Smacznego!

Biszkopt z truskawkami i budyniem



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/07/06 14:27:571. wiosenka27

Cudownie musi smakować to ciasto. Aż się ślinka toczy, zwłaszcza że w tym roku nie nasyciłam głodu na truskawki:)

2012/07/06 15:51:582. Jolanta Szyndlarewicz

Widzisz jak to się gusta człowiekowi zmieniaja:) ....ja normalnie czekoladoholiczka w ten upał nawet na czekoladę nie spojrzę:)...a to ciasta bardzo mi sie podoba:) pozdrawiam

2012/07/06 16:03:283. Ola

w końcu doczekałam się przepisu! super ciacho :)

2012/07/06 16:11:574. Ola - Słodka Babka

Wygląda pysznie, lekko i kolorowo - właśnie w sam raz na takie upały, jakie mamy teraz. Może mimo tej duchoty jednak się przemogę i zawędruję do kuchni :) Pozdrawiam :)

2012/07/06 17:01:475. kabamaiga

Nie lubisz biszkoptów? Ja niestety przepadam za ciastami biszkoptowymi z owocami. Przyznam jednak, że ciasto idealne to też dla mnie ciasto czekoladowe.

2012/07/06 17:25:196. Kamila

Wiesz bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam

2012/07/06 17:49:517. majka

To u mnie raczej odwrotnie...ja oczyma wyobrazni widzialabym wlasnie ciasto z owocami. Za czekoladowymi nie przepadam (wyjatkiem jest brownie). Dlatego czestuje sie tym kawalkiem ze zdjecia :))

2012/07/06 20:09:548. Alina

Oj, jak patrzę na to Twoje ciasto to aż ślinka mi leci:) Pysznie wygląda i jestem pewna, że niebiańsko smakuje:)

2012/07/06 23:11:029. ewelajna

Jeden krótki(za krótki pewnie...) wyjazd i tak się człowiekowi smaki zmieniają...
U mnie w zależności od aury:). Ostatnio była czekoladowa, stąd urodzinowy tort, dziś przyszła owocowa aura:) Nareszcie..., ale... ciekawe jak długo? Nie wiem czy wypada się cieszyć, czy zastanawiać czy w nocy znowu będzie deszcz...
A ciasto fajne, no przecież:)

2012/07/07 09:20:5910. Majana

Aga, wspaniałe ciasto. Wygląda doskonale i tak smacznie,że mi ślinka cieknie :)
Uściski:*

2012/07/08 19:56:5611. aga

mam duza ochote na ten kawaleczek Twojego ciacha:)

2012/07/11 17:48:4712. aga w kuchni

mmm wygląda wspaniale ;)

2012/07/18 20:03:4613. jerzy

Rewelacyjne ciast. Fajnie że znalazłem przepis

2012/07/30 09:48:3314. Pati

Bardzo ciekawa, lekka propozycja!

2013/08/11 14:01:4015. renia79

Przepis znalazłam wczoraj w nocy,od razu wydał mi się dobrym pomysłem. Właśnie jestem w trakcie robienia. Jestem przekonana,że ciasto będzie wyśmienite!!! Truskawki z galaretką-pycha,budyń każdy lubi....wiec nic dodać nic ująć:) dziękuję ślicznie za pomysł ::)

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.