05 Nov 2020Szarlotka z brzoskwiniami

Print Friendly and PDF

Szarlotka z brzoskwiniami

Za kilka dni blog obchodzi drugie urodziny. Zaczynałam od Kruszonej szarlotki, w tamtym roku był Jabłecznik wg Philipa Johnsona, a w tym znów wróciłam do szarlotki. Jakoś tak o tej porze roku nie potrafię obojętnie przejść koło jabłek.

Tym razem oprócz jabłek skusiły mnie też śliczne, mechate, niewielkie polskie brzoskwinie. Razem z jabłkami stworzyły wspaniały duet. Do tego moje ulubione kruche ciasto i mnóstwo kruszonki. Bo takie szarlotki chyba lubię najbardziej.

Przepis dodaję do akcji Waniliowej chmurki Sezon na jabłka oraz Kabamaigi Morelkowo, brzoskwiniowo 3.

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki
  • 185 g masła
  • 120 g cukru

Składniki na mus:

  • ok. 600 g jabłek
  • ok. 600 g brzoskwiń
  • ok 60 g cukru (ilość należy dobrać do kwaśności jabłek)
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Składniki na ciasto połączyć, rozetrzeć masło palcami z mąką i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem zostawiając 1/3 na później, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec, aż się zezłoci - około 30 minut.

W tym czasie jabłka i brzoskwinie obrać, wypestkować i pokroić w sporą kostkę. Na patelni z grubym dnem podsmażyć jabłka, aż zmiękną. Dodać cukier, cynamon, kardamon i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać brzoskwinie i zdjąć z ognia.

Tak przygotowany mus wyłożyć na podpieczony kruchy spód, na wierzch pokruszyć resztę ciasta i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, na ostatnie 10 minut można podkręcić temperaturę, żeby kruszonka się przyrumieniła.

Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!

Szarlotka z brzoskwiniami



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2011/08/29 09:27:541. ewelajna

Agnieszko, moja Droga!
Szarlotka jest dobra na wszystko, na Świętowanie również:) Najlepszego zatem z tej Okazji! Wielu cudownych inspiracji i energii tak na blogu, jaki w życiu:) Mocno i serdecznie Cię pozdrawiam i bardzo się cieszę, że tu jesteś:)

2011/08/29 09:36:262. zauberi

wow, ale wygląda pysznie! :)

2011/08/29 09:50:593. Kamila

Najlepsze życzenia i wielu dalszych świetnych pomysłów!
Szarlotka pychotka :)

2011/08/29 10:39:404. Justun&Dorothy

Uwielbiam ciepłą szarlotkę, wyjęto dopiero co z piekarnika, zapach cynamonu.... i jeszcze te brzoskwinie.... mogę tylko pomarzyć o takim kawałeczku :)

2011/08/29 15:13:205. Pluskotka

Też robiłyśmy taki u dziadka ostatnio i nie wzięłam ze sobą aparatu, a do domu nie było co zabierać. :)

2011/08/29 17:01:436. Majana

Taka pychotka ta śliczna szarlotka Agnieszko!:))

Uściski:*

2011/08/29 17:02:437. Majana

Ach no i najlepsze życzenia dla Twojego cudownego bloga!:)

2011/08/29 17:30:588. Jolanta Szyndlarewicz

Połączenie idealne:) uwielbiam szarlotki:) pozdrawiam

2011/08/29 17:57:599. mikimama

Właśnie na taką brzoskwiniową szarlotkę mam ochotę!

2011/08/30 08:08:5810. anytsujx

Co za ciasto, wyszło Ci prześlicznie .... pycha !:)

2011/08/30 08:56:2311. Silasmaku

Mus jabłkowo- brzoskwiniowy brzmi naprawdę wspaniale! Domyślam się, że ciasto było przepyszne!

ps. koniecznie daj znać jak pulpety!! Pozdrawiam, miłego dnia!

2011/08/30 10:17:3112. Gosia

Kocham szarlotki, w każdym wydaniu. Na zimno, na ciepło... Pyszności. Również dodaję trochę różnych owoców i przypraw, aby złamać troszkę smak:-)

2011/08/30 17:13:1613. Katarzyna

Przepiękna szarlotka! W sam raz na blogowe urodziny. :)
Pozdrawiam!:)

2011/08/30 21:05:3314. wiosenka27

Pyszna szarlotka:)
Ja też w tym tygodniu obchodziłam urodziny:)

2011/08/31 09:25:0615. Olciaky

Usagi,
to jest proste i pyszne.♥

2011/08/31 10:00:1916. Kuchareczka

Ależ mam ochotę na taką!

2011/08/31 14:38:4217. UsagiUsagi

Olciaky: Tak, proste i pyszne - dlatego właśnie pojawia się tu na urodziny, jest to bowiem kwintesencja tego, jak postrzegam pieczenie i gotowanie. Uważam, że ma ono nieść ze sobą poczucie ciepła, bezpieczeństwa, komfortu. A szarlotka to właśnie takie rodzinne, przyjazne ciasto :)

Kochane, dziękuję za życzenia! Naprawdę miło mi, że mnie odwiedzacie, bo Wy i Wasze blogi stanowią dla mnie inspirację.

2011/08/31 20:15:5718. aga

wspanialy wypiek na taka rocznice:)
sto lat!!! i jeszcze wielu takich pysznosci:)

2023/04/28 18:29:2919. Anita

opis

2023/06/21 14:07:3220. CookUp

Gratulacje z okazji drugiej rocznicy bloga! Wybór powrotu do szarlotki z jabłkami i brzoskwiniami wydaje się idealny na tę porę roku. Któż nie kocha chrupiącej kruszonki, więc to ciasto na pewno trafi w gusta wielu. :)

2023/11/16 20:55:3121. Zazuza

Moje dzieciaki uwielbiają szarlotkę, w okresie jesienno-zimowym jemy ją niemal co weekend :D Mąż widząc jak się męczę zaopatrzył mnie w mikser planetarny Ariete, polecam każdemu, mega udogodnienie.

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.