05 Nov 2020Sernik ze skórką pomarańczową

Print Friendly and PDF

Sernik ze skórką pomarańczową

Zanim przejdę do sernika, najpierw kilka informacji.

Po pierwsze w UgotujTo na Gazecie pojawił się właśnie wywiad ze mną. Mój pierwszy wywiad! Ogromnie miło mi się zrobiło. Więc jeśli chcecie coś o mnie przeczytać i sprawdzić, jak wygląda i o czym myśli w kuchni Usagi to zapraszam: klik klik.

Po drugie na blogu szykują się pewne zmiany, które stali bywalcy pewnie już zauważyli. Zmienił się sposób znakowania przeze mnie zdjęć, z tego powodu możecie spotykać się jeszcze ze starym znaczkiem wodnym, albo już z nowym, takim jak w tej notce. Nie martwcie się, to nadal ja, tylko większy format zdjęć wymusił na mnie nieco inne rozwiązanie.

Z boku bloga zniknęły też Ulubione blogi z Durszlaka, ale to nie znaczy, że o Was zapomniałam! Wręcz przeciwnie, chcę mieć łatwiejszy dostęp do zaprzyjaźnionych osób, ta boczna lista robiła się potwornie długa, więc przeniosłam ją do zakładki Ulubione w menu bloga. To też się trochę pozmienia, bo chciałabym sobie zapisywać tam linki do niektórych Waszych przepisów.

Przez jakiś czas będzie więc tu trochę zamieszania, ale mam nadzieję, że efekt końcowy będzie pozytywny. A teraz zapraszam na sernik.

Ten sernik łączy w sobie moje ulubione smaki. Genialny, czekoladowy spód i mocno czekoladowa, gorzka polewa zamykają w sobie kremowe, niezbyt słodkie wnętrze, w którym dominuje nuta pomarańczy. Skórka pomarańczowa powinna być tak drobno pokrojona, żeby była niemal niewyczuwalna podczas jedzenia, jednakże ma tworzyć w fakturze sernika złociste piegi.

Jeden z najlepszych moich serników, zdecydowanie polecam!

Składniki na spód

  • 80 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka rumu lub brandy
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki

Składniki na masę

  • 500 g twarogu do serników (np. Presidente)
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej w syropie*
  • 1 łyżka syropu ze skórki pomarańczowej

Składniki na polewę

  • 150 g czekolady deserowej
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka syropu ze skórki pomarańczowej

Ciemną czekoladę, cukier i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie dodać jajko, mąkę oraz alkohol i wszystko zmiksować na gładko.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Do tortownicy wylać czekoladową masę, wyrównać ją i piec przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aby spód nieco zastygł.

W tym czasie w misce połączyć twaróg i serek mascarpone,. Następnie dodać cukier, jajka, skórkę pomarańczową z syropem oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać.  Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Wylać na czekoladowy spód i wyrównać.

Sernik wstawić na środkową półkę piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C do momentu, aż masa stężeje. Aby sernik nie popękał u góry, można na dolną półkę wstawić blachę i wlać na nią 2-3 szklanki wody.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z masłem. Dodać syrop pomarańczowy, a następnie udekorować sernik polewą. Ja dekorowałam jeszcze gorący, zanim wystygł i odszedł od ścianek tortownicy.

Schładzać w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!

Sernik ze skórką pomarańczową

Skórkę pomarańczową w syropie można zrobić na dwa sposoby. Ja najczęściej obieram skórkę pomarańczy, czyszczę z białych części, kroję bardzo drobniutko i układam w słoiczku warstwami na przemian z cukrem. Cukier po pewnym czasie się rozpuszcza i tworzy gęsty syrop. Taka skórka jest gotowa po kilku tygodniach, ale za to wytrzymuje latami i cały czas można jej zapas uzupełniać.

Inny sposób stosuję, gdy nie mam czasu na czekanie, a zapas skórki właśnie mi się skończył. Obieram pomarańcze, tak samo czyszczę z białych części, kroję drobno, a następnie gotuję w niewielkim garnuszku o grubym dnie z kilkoma łyżkami wody i cukrem.



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2010/11/15 20:26:551. asieja

bardzo elegancki ten sernik, ładny taki.
a wywiadu gratuluję bardzo.
i na kolejne blogowe zmiany czekam :-)

2010/11/15 22:29:022. Aniado

Gratuluję wywiadu! Z przyjemnością przeczytałam:) Już nawet wiem z jakiego powodu jest dzisiaj u Ciebie sernik;) Pzdr Aniado

2010/11/15 22:31:413. kabamaiga

Gratulacje, w pełni zasłużony wywiad. A sernik - ślina mi cieknie.

2010/11/15 22:36:084. Shinju

Sernik piękny. Poproszę o zapakowanie i wysłanie kawałeczka :D

2010/11/15 22:38:595. Jolanta Szyndlarewicz

Usagi doskonały wywiad i zdjęcia tak smakowite, że zamiast iść spać marzę o czekoladzie:). Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych sukcesów:)

2010/11/15 22:39:226. Majana

Piekny serniczek. Idealna konsystencja i wspaniały smak :)
Gratuluje wywiadu:)

Pozdrówki:)

2010/11/15 22:45:417. zaytoon

Bardzo mila z Ciebie babeczka, Agnieszko! :)

Co do sernikow - to i moja najwieksza milosc. :)

Pozdrawiam!

2010/11/15 22:59:268. ewelajna

A ja wiedziałam, że Ty ładna Babeczka jesteś:)
I to ja ja Cię tak nazwałam - moja Pani Sernikowa!!! Nawet "przez Ciebie" kupiłam te "Najlepsze serniki świata"!
Gratuluję!!!I najcieplej pozdrawiam:)

2010/11/15 23:32:239. Atria

Wywiad przeczytałam z ciekawością, to jest zawsze miło jak ktoś się zainteresuje. No i ile ma się odwiedzających pierwszego dnia!:) Pozdrawiam serdecznie!

ps. sernik pierwsza klasa, ja się słabo czuję w sernikowym świecie więc każdy serniczek podziwiam:)

2010/11/15 23:37:2110. kornik

Gratuluję wywiadu! zanim zabiorę się za czytanie go poproszę kawalątek sernika:)
bardzo mi się podoba i ta nutka pomarańczowa... mniam!

2010/11/16 00:03:3611. Isa

gratulacje , wywiad super!!
życzę dalszych sukcesów, często do Ciebie zaglądam ! pozdrawiam

ps. super dziewczyna z Ciebie a jeszcze to dr.przed nazwiskiem , chylę czoła !

2010/11/16 00:15:2012. gosiaa99

Gratuluje, na prawde nalezy ci sie :)
Swietny blog, ciekawy, dobrze prowadzony, lubie tu zagladac ;-)
No juz sie nie podlizuje.. ;p -
A serniczek wyglada pysznie..ide czytac wywiad ;-)
pozdrawiam

2010/11/16 09:01:5613. artkulinaria

Dołączam się do gratulacji :)A ten sernik nie pozwalał mi wczoraj zasnąć ;) Wygląda niesamowicie!

2010/11/16 09:10:3214. UsagiUsagi

asieja: Dziękuję. Taki właśnie miał być: prosty, klasyczny, elegancki. Cieszę się, że mi się udało.

Aniado: Ten sernik szykowałam w sumie, żeby osłodzić notkę o zmianach, ale przy okazji wyszło świętowanie :)

kabamaiga, Majana: Dziękuję.

Shinju: Pakuję!

Jolanta: Ja zawsze marzę o czekoladzie... :(

zaytoon: Ja tylko tak miło się uśmiecham na zdjęciach :]

ewelajna: Tam zaraz ładna. Na tym zdjęciu mam 10 kg nadwagi i buzię jak księżyc w pełni. Widać, że kocham jeść :p I nazwałaś, nazwałaś, i wiesz co? Podoba mi się :) A teraz czekam na jakiś sernik u Ciebie :)

Atria: Miło, i dużo wejść, i komentarze, choć potraktowałam tę okazję bardziej jako sposób na to, żeby trochę pokazać siebie. Bo za tymi sernikami, tartami i pierogami z bloga jestem przecież jeszcze ja i jakaś tam moja filozofia kuchenna.  

A serniki są fajne, dla mnie to najprostsze ciasta na świecie (przynajmniej te moje: wrzuć - zmiksuj - upiecz), więc zachęcam do spróbowania.

kornik: Bierz, bierz, starczy dla wszystkich.

Isa: Dziękuję! A ten dr to mi wyszedł tak z rozpędu trochę, ja typ maniakalny jestem :)

gosiaa99: Nie podlizuj :) Zapraszam na sernik.

artkulinaria: O nie, tak być nie może - moje serniki powodują bezsenność O.o Następnym razem zrobię sernik z melisą ;)

Dziękuję za miłe słowa i obiecuję, że na razie koniec lansowania ;)

Pozdrawiam serdecznie!

2010/11/16 10:21:4715. Evitaa

Gratuluję wywiadu! A na sernik między dwoma warstewkami czekolady chętnie bym się skusiła :).

2010/11/16 13:09:5016. amarantka

Z przyjemnością przeczytałam wywiad z Tobą, Agnieszko :)

I zmiany są dobre i potrzebne, więc całkowicie rozumiem... :)

a sernik... taki dostojny i szlachetny się wydaje :) i kusi, kusi tą swoją elegancją :)

2010/11/16 13:52:2117. Emma

Wsyapniały ten twoj sernik! Z checia bym zjadła kawałeczek na pocieszenie w chorobie ;)

2010/11/16 14:22:4018. cudawianki

cudny sernik! lece czytac wywiad :-)

2010/11/16 14:37:3619. majka

Gratuluje wywiadu! Pierwszy ale moze nie ostatni :))

Serniczek piekny. Jedno spojrzenie na zdjecie wystarczylo aby stwierdzic, ze na pewno by mi posmakowal :))

2010/11/16 15:05:4520. Praline

Gratuluję wywiadu!
Sernik od razu przypadł mi do gustu, bo to też moje ulubione ciasto ;)
Wyobrażałam sobie Ciebie z krótkimi, czarnymi loczkami :D

2010/11/16 15:24:5421. UsagiUsagi

Evitaa: Ja nie wiem, która warstwa lepsza: ta wypiekana, czy ta rozpuszczana. Chyba po raz pierwszy w życiu nie wiem, czy wole czekoladę w cieście, czy samą czekoladę :D

amarantka: Trochę przez ten rok się nauczyłam, przemyślałam różnych rzeczy i dorosłam do zmiany. Mam nadzieję, że nie wystrzelę z tymi zmianami jak kulą w płot.

cudawianki: Leć, leć, weź sernik na droooogęęę... I znikła w oddali ;)

majka: Nie wiem, czy nie ostatni. Lans mi słabo wychodzi, ale może kiedyś się jeszcze jakaś okazja trafi ;)

Praline: Krótkie włosy nawet kiedyś miałam, nawet się kiedyś kręciły. Od dziś mam takie nieco za ramiona. Mój ukochany fryzjer nareszcie dorwał mnie w swoje szpony :)

Pozdrawiam serdecznie

2010/11/16 16:10:4522. aga

przepiekny i przepyszny:)

2010/11/16 20:34:4823. cukrowa wróżka

Gratuluję - i pięknego sernika i wywiadu. Zasłużyłaś stanowczo. : )

2010/11/16 21:17:4924. Gosia

Gratuluje swietnego wywiadu !!!!!! Wspaniale pysznosci robisz ,a ten serniczek po prostu boski jest!!!
Pozdrawiam serdecznie :)

2010/11/16 21:23:1525. myniolinka

to ja z kawałkiem sernika znikam... ale tylko za kolejną zakładką na której wywiad rzecz asna :)

2010/11/23 10:57:4526. Tilianara

To stanowczo i moje smaki. Zjadłabym kawałek takiego sernika :)

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.