05 Nov 2020Sernik cytrynowy
Twaróg sernikowy w lodówce błagał już o litość, więc uznałam, że najwyższy czas upiec jakiś sernik. Serniki na zimno nie są złe, ale jednak to nie to samo co dobry sernik pieczony. Dałam więc Mroziowi do ręki książkę "Najlepsze serniki świata" wydawnictwa RM i kazałam coś wybrać. Wybrał niepozornie wyglądający serniczek cytrynowy o przepisie tak nieskomplikowanym, że aż się zaczęłam bać, co z tego wyjdzie.
Tym razem do przepisu nic nie dodawałam od siebie, natomiast zmodyfikowałam ilość soku cytrynowego i cukru oraz zrezygnowałam z dodania skórki z cytryny do polewy śmietanowej, bo dla nas już by było stanowczo tej cytryny za dużo. W przepisie proponowali, żeby sernik podawać z bitą śmietaną, ze względu na moje próby schudnięcia zrezygnowałam z tej opcji. I szczerze mówiąc, nie żałuję.
Sernik sam w sobie jest smaczny, mocno cytrynowy, ale nie kwaśny, ma bardzo lekką, kremową konsystencję. Jest idealny na lato i upalne dni, choć do popołudniowej herbatki przy stukocie kropli deszczu też się nadaje. To kolejny sernik, który nie wejdzie do naszego prywatnego rankingu najlepszych serników, ale przyjemnie go było zjeść.
Składniki na spód:
- 50 g drobno pokruszonych ciastek waniliowych
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
Składniki na masę:
- 500 g twarogu do serników (u mnie President)
- sok z jednej cytryny (około 1/2 szklanki)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
- starta skórka z cytryny (opcjonalnie)
Masło i cukier rozpuścić w rondelku lub kąpieli wodnej. Ciastka wrzucić do woreczka i pokruszyć wałkiem na drobno. Wrzucić do masła, dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Na spodzie tortownicy o średnicy 22 cm ułożyć folię aluminiową, zamknąć obręcz tak, aby część folii wystawała na zewnątrz i dała się zawinąć do góry (w ten sposób nic nie wycieknie podczas pieczenia). Wsypać wymieszane z masłem ciasteczka i dokładnie docisnąć, formując spód. Piec około 10 minut w temperaturze 180°C.
Twaróg sernikowy połączyć z sokiem z cytryny i ubić na gładką masę. Stopniowo dodawać cukier i jajka, cały czas mieszając. Powstałą masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić sernik na środkową półkę piekarnika. Aby sernik nie popękał u góry, można na dolną półkę wstawić blachę i wlać na nią 2-3 szklanki wody. Piec około 30 minut, aż masa stężeje.
Po tym czasie śmietanę, cukier i ewentualnie startą skórkę cytrynową wymieszać i równomiernie rozprowadzić po wierzchu sernika (sernik będzie bardzo delikatny, więc trzeba to robić ostrożnie!). Piec jeszcze 15 minut.
Gotowy sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku (u mnie około godziny). Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
2010/08/01 11:56:361. Majana
Jak dla mnie sernik idealny. Wygląda cudownie. Lubię takie cytrynowe smaki, pyszne sa takie właśnie serniczki.Pozdrowienia:)