Trufle marcepanowe :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

14 Dec 2009Trufle marcepanowe

Print Friendly and PDF

Trufle marcepanowe

Uwielbiam marcepan. Właściwie chyba w każdej postaci. Najbardziej jednak lubię go w małych porcjach, takich na raz, z dodatkiem czegoś, co przełamie jego smak. Tak powstał pomysł na kule marcepanowe.

Składniki (30-40 sztuk):

  • 200 g marcepanu
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki Brandy lub rumu
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kakao do obtoczenia

Marcepan, Brandy oraz skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać rękami na blacie, podsypując cukrem pudrem, aż masa przestanie być mokra i mocno klejąca.

Do miseczki wsypać trochę kakao. Z masy marcepanowej formować kulki o średnicy około 3 cm. Obtaczać je w kakao.

Gotowe kulki wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa marcepanowa przejdzie aromatem skórki pomarańczowej i kakao.

Podawać schłodzone.

Smacznego!



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2009/12/14 12:45:541. Grazyna

Pyszny prezent świąteczny :)

2009/12/14 15:42:102. poswix

Jaka wspaniała sowa! A trufelki.. Ślicznotki. :-)

2009/12/14 21:38:383. cudawianki

trufle z marcepanem to swietna rzecz! tez mnie czeka turlanie jeszcze w tym roku! :-)

2009/12/15 02:23:154. Magoldi

Bardzo smakowicie sie prezentuja! Wspanialy pomysl na prezent !

2013/07/11 13:10:345. Magda

Marcepan to coś co Magda lubi najbardziej :) A jak jeszcze z domieszką alkoholu to już całkiem skradliście moje serce.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.