Tarta z kremem frangipane i bananami :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

02 Feb 2013Tarta z kremem frangipane i bananami

Print Friendly and PDF

Tarta z kremem migdałowym i bananami

Przepyszna tarta migdałowa z bananami i czekoladą. Ciasto wychodzi lekkie i kruchutkie, połączenie banana, gorzkiej czekolady i kremu migdałowego chyba nikomu nie trzeba reklamować. Jej przygotowanie nie jet skomplikowane ani pracochłonne, a efekt naprawdę zachwyca.

Zdecydowanie polecam!

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 30 g drobno zmielonych migdałów
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g pudru z migdałów
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g czekolady deserowej
  • 2 banany

Masło, cukier, migdały i sól utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać jajko, dosypać mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek i wyłożyć nim spód formy do tarty.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać ją na spód z kruchego ciasta i rozsmarować.

Miękkie masło, cukier i migdały rozetrzeć na gładko, dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę wylać na spód do tarty, na wierzchu ułożyć obrane ze skórki i przekrojone wzdłuż banany.

Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C (ja piekłam w 200°C).

Smacznego!



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2010/03/06 17:25:291. andzia-35

O, super wyglada! Wspaniałe zdjęcia robisz Usagi!
Pozdrawiam!

2010/03/06 17:51:092. gosiaa99

uwielbiam banany :) Ach akurat zjadłam wszystkie..tylko mi zostały do ciasta ;[ a szkoda bo tarta wygląda naprawdę apetycznie ..z tymi zatopionymi bananami :)

2010/03/06 18:53:083. cukrowa wróżka

ten krem musi być boski!
Za to Twój kot jest jeszcze lepszy - ta dumna postawa! :]

2010/03/06 19:08:534. Majana

O wow! Wspaniała! :))
A kot - cudowny! Siedzi jak król :))
Pozdrawiam.

2010/03/06 19:52:585. karoLina

Czekolada i migdały to oczywiste, ale ten banan budzi mój lekki niepokój. Jednak skoro tak zdecydowanie zachwalasz, to chyba trudno mieć nadal wątpliwośći.

2010/03/06 20:29:166. asiejka

cudne są te zapieczone na wierzchu banany
i kociak cudny też!

2010/03/06 21:22:547. kasiaaaa24

Pysznie wygląda. I z pewnością tak też smakuje :) Banany, migdały, czekolada... Poezja :)

2010/03/07 09:54:368. ziji

Pysznie wyglada i prosta - wyprobuje ja sobie :)Zwlaszcza ze banany uwielbiam :)

A kot rewelacyjny :) Troche przypomina mi naszego :)
Pozdrawiam :)

2010/03/07 16:56:319. UsagiUsagi

Andzia-35: Dziękuję, choć to bardziej zasługa aparatu chyba.

gosiaa99, kasiaaaa24: Zgadzam się, poezja. Postanowiliśmy, że wejdzie w skład ciast wielkanocnych.

Cukrowa Wróżka, Majana, asiejka: Avie się od tych komplementów w głowie poprzewraca, a u kotka z bardzo małym rozumkiem to niebezpieczne ;)

Ziji: Bo czarne białym to najpiękniejsze koty na świecie, no może dorównują im jedynie białe z czarnym ;)

karoLina: Banan, migdał i czekolada to naprawdę świetne połączenie. Choć w Wielkanoc wypróbuję tę tartę z gruszkami.

2010/03/08 10:17:5210. katasz

Cieszę się, że przepis Ci się spodobał. Tarta wygląda super, choć najbardziej zazdroszczę oczywiście pięknego kota :)

2013/02/03 07:48:4411. Jola Szyndlarewicz

Oj to prawda:) Czekoladzie i bananom się nie odmawia:). Cudowna musi być ta tarta ...a Tobie życzę spokojnej realizacji wszystkiego co musi zostać zrobione:) pozdrawiam

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.