Świąteczne śledzie :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

15 Dec 2018Świąteczne śledzie

Print Friendly and PDF

 Śledzie po skandynawsku

Jakiś czas temu miałam istną fazę na robienie śledzi. Wieki ich już nie jadłam i ze zdziwieniem dotarło do mnie, ile mam na nie przepisów. I właściwie każdy z tych przepisów jest gwarancją na świetne i nietypowe śledzie.

Poniżej zbiorcze zestawienie dla tych, którym szukać się nie chce. Jak mi :) 

Macie faworytów?

Składniki:

- przede wszystkim śledzie i dużo kreatywności

 

Śledzie po skandynawsku

Śledzie po skandynawsku

 

Są aromatyczne, octowe, ale niezbyt kwaśne, koperek i kolendra zaskakują pozytywnie. Do tego ten czerwony pieprz, sprawiający, że pięknie się prezentują. Szybkie do wykonania i przepyszne.

Link do przepisu ->


 

 

Śledzie w sosie musztardowym


Te śledzie najbardziej przypominają mi śledzie w zalewie octowej z musztardowym i śmietanowym twistem. Są octowe, musztardowe, ostre. Z każdym dniem lepsze.

Link do przepisu ->


 

 

Śledzie po baskijsku

Śledzie po baskijsku


Śledzie po baskijsku to śledzie zamarynowane w cudownym, pomidorowo-paprykowym sosie z dodatkiem bazylii, oliwek i kaparów. Sos nie jest ostry, ale aromatyczny za sprawą dodatków, z wyraźnie przebijającą nutą papryki.

Link do przepisu ->


 

 

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku


Śledzie po kaszubsku to chyba najlepsze śledzie, jakie w swoim życiu jadłam. Niektórzy mówią, że to przepis na śledzie na słodko, ale te moje wcale nie są słodkie. Za to połączenie cebuli, pomidorów i śledzia jest niesamowicie smaczne. W dodatku robi się je naprawdę szybko i prosto.

Link do przepisu ->


 

 

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku


Śledzie po grecku to kontynuacja mojej fascynacji sosami pomidorowymi. Ta wersja jest delikatniejsza od śledzi po kaszubsku i nieco słodsza za sprawą marchewki. Błyskawiczna do wykonania, aromatyczna, czy trzeba czegoś więcej?

Link do przepisu ->


 

 

Śledzie po meksykańsku

Śledzie po meksykańsku


Śledzie w tej wersji są obłędne. Ostrość papryczki chili i aromat przypraw sprawiają, że nie można się od nich oderwać. Nieco łagodności dodaje czerwona fasola kontrastująca z chrupką papryką.

Link do przepisu ->

 

Smacznego!



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.