Fajitas z kurczakiem :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

25 Jun 2015Fajitas z kurczakiem

Print Friendly and PDF

Fajitas

Kolejny przepis mężczyzny w kuchni. Ja ostatnio kulinarnie się opuszczam, on za to wyraźnie rozwija.

Fajitas podobnie jak Burrito to danie, które można skomponować na wiele różnych sposobów,  wyróżnikami są jednak grillowane mięso oraz cebula i papryka.

W przypadku tego przepisu Jamiego Oliviera ton całości nadaje wędzona papryka jako przyprawa do grillowanego kurczaka. Do tego świeżość salsy z pomidorów i guacamole. Całość stanowi obłędne połączenie.

Polecam!

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 pszenne tortille
  • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • guacamole z 2 awokado

Salsa:

  • 1/2 papryczki chilli
  • 15 pomidorków koktajolwych
  • garść świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Filety z piersi z kurczaka pokroić w paski o szerokości 1 cm, paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski, a cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać wędzoną paprykę (można dać trochę więcej niż 1 łyżeczkę, ale trzeba uważać, bo papryka ma bardzo intensywny smak), kmin rzymski (mielony lub świeżo roztarty w moździerzu) oraz wycisnąć sok z limonki. Całość doprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą. Wymieszać aby papryka obkleiła kawałki kurczaka. Odstawić.

Przygotować guacamole

Przygotować salsę. Pokroić drobno papryczkę chilli. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki. Kolendrę drobno posiekać. Wrzucić wszystkie składniki do miski, wycisnąć sok z limonki, skropić oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.

Rozgrzać mocno patelnię grillową (jeżeli nie macie patelni grillowej lub macie małą można spokojnie użyć zwykłej patelni). Kurczaka z warzywami smażyć około 10 minut często mieszając. Na drugiej patelni podgrzać tortille (około 30 sekund na 1 sztukę).

Podawać do stołu w formie zrób to sam (czyli wszystkie składniki oddzielnie - kurczak, salsa, guacamole, śmietana) lub zwinąć tortille przed podaniem: tortille ułożyć na talerzu, posmarować guacamole, nałożyć kurczaka oraz salsę z pomidorów. Dodać 1-2 łyżeczki śmietany i całość zawinąć.

Smacznego!

Fajitas



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2015/06/30 13:13:101. Jolanta Szyndlarewicz

Bardzo apetyczne danie .... szkoda, że mój Mąż mało kulinarny:)

2015/08/10 14:40:262. judik

Bardzo lubię! Wygląda pysznie!

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.