Ciasto mocno cytrynowe :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

19 May 2015Ciasto mocno cytrynowe

Print Friendly and PDF

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe chodziło za mną od dawna. Dosłownie stało się moją obsesją, ale nie miałam kogo nim nakarmić. W końcu doszłam do wniosku, że nie mogę dłużej czekać. Chcę ciasto mocno cytrynowe i już.

Przeszukałam Internet, przejrzałam przepisy i w końcu zabrałam do dzieła.

Ciasto robi się szybko, nie wymaga dużo pracy ani zachodu. Na dobrą sprawę można je robić nawet bez miksera, po prostu wymieszać składniki. W smaku jest cytrynowe i wilgotne. Słodycz ciasta przełamuje kwaskowatość nasączenia. Smaczne, orzeźwiające.

Polecam na lato.

Składniki (keksówka 22x8 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub twardej margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dużych, soczystych cytryn
  • 2 łyżki cukru pudru

Cytryny sparzyć, wyszorować szczoteczką i otrzeć z nich skórkę. Następnie wycisnąć sok i przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Masło umieścić w garnuszku z grubym dnem i rozpuścić na niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Dodać jajka i wymieszać.

W misce wymieszać mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przelać masło z jajkami i wszystko wymieszać. Dolać połowę soku z cytryny*Na końcu dodać skórkę otartą z cytryn - ilość według uznania, ja wrzuciłam całą.

Foremkę do pieczenia nasmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°około 40-50 minut, aż wierzch się zezłoci, a wykałaczka wkłuta w ciasto po wyjęciu będzie sucha.

Odstawić do przestudzenia.

Gdy ciasto stygnie przygotować syrop. W małym rondelku z grubym dnem wymieszać pozostały sok z cytryny z cukrem pudrem. Podgrzać, aż lekko zgęstnieje (można to zrobić w mikrofalówce).

Przestudzone ciasto wyjąć z foremki, nakłuć od spodu i z boków wykałaczką zachowując równy odstęp, a następnie łyżeczką lub pędzelkiem nanieść powstały syrop i poczekać, aż się wchłonie.

Podawać przestudzone, oprószone cukrem pudrem, udekorowane plasterkami cytryny lub pozostałą z ocierania skórką cytrynową.

Smacznego!

*Uwaga: Aromat ciasta zależy od cytryn - ich poziomu dojrzałości oraz kwaśności. Najlepiej dodawać sok z cytryn stopniowo i próbować ciasto oraz syrop w trakcie przyrządzania, żeby sprawdzić, czy nie trzeba dodać cukru lub większej ilości soku z cytryny.

Ciasto cytrynowe

Mocno cytrynowe ciasto



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2015/05/21 08:22:521. Majana

Pyszności, uwielbiam takie ciasta. Mocno cytrynowe i wilgotne.
Pozdrowienia serdeczne :)

2015/05/21 09:04:322. Kamila

Na cytrynowe wypieki jestem zawsze na TAK. Pycha!

2015/07/28 19:18:003. Robert

Fajny przepis. Idealny na podwieczorek ze znajomymi :) Super zdjęcia

2015/09/21 17:18:324. gin

Uwielbiam cytrynowe wypieki, a to ciasto musiało być wyjątkowo aromatyczne :)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.