12 Oct 2014Zielona herbata z mlekiem
Ten napój bardzo przypomina chai tea latte, które można dostać w różnych sieciówkach z kawą. Różni się jednak sposobem wykonania, który nie wymaga osobnego gotowania herbaty i spieniania mleka.
To, co mnie w nim urzeka to fakt, jak wiele kombinacji smakowych można zastosować. Herbata może być zielona, albo czarna, można ją zrobić z mlekiem migdałowym, sojowym lub zwykłym, dodać kardamon i goździki, albo laskę cynamonu czy wanilii. Ja czasem lubię podkręcić smak likierem kokosowym lub pomarańczowym. Możliwości jest mnóstwo.
Smacznego!
Składniki (1 porcja):
- 1 kubek mleka (zwykłego, migdałowego, chudego kokosowego)
- 1 łyżeczka zielonej herbaty (albo torebka zielonej herbaty)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (albo zwykłego)
- 1-2 ziarna kardamonu
- kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego (niekoniecznie)
Wszystkie składniki umieścić w rondelku z grubym dnem, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił i doprowadzić do zagotowania. Nie gotować. Zdjąć z ognia i odstawić na bok na około 5 - 7 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby nie powstał kożuch.
Po tym czasie wyjąć torebkę z zieloną herbatą lub przecedzić napój przez sitko, żeby pozbyć się listków herbaty.
Podawać na ciepło lub schłodzone w lodówce. Można dla efektu oprószyć wierzch napoju cynamonem.
Smacznego!
2014/10/12 21:14:321. piegusek1976
to ja poproszę szklaneczkę z likierem kokosowym :)