Ogórkowy chłodnik :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

11 Jul 2014Ogórkowy chłodnik

Print Friendly and PDF

Chłodnik ogórkowy

Idealny chłodnik na upały - bez gotowania, bez długiego stania w kuchni, gotowy w kilka minut. Ogórek i koperek, aby uzupełnić sole mineralne i witaminy. Dodatek listków szałwii nie tylko podkręca smak. Szałwia ma działanie antyseptyczne oraz spożywana regularnie - ogranicza pocenie. Sama w sobie smakuje mocno i nie każdy ją lubi, w chłodniku jej smak jest znacznie mniej wyczuwalny i działa orzeźwiająco.

Składniki (2 porcje):

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki (około 0,5 kg)
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku (lub natki pietruszki)
  • garść listków szałwii (można zastąpić miętą)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju arganowego
  • sól i pieprz

Rzodkiewki oczyścić i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Ogórki obrać, połowę jednego ogórka również pokroić w kostkę i odłożyć na bok. Resztę ogórków pokroić na takie kawałki, żeby łatwo było je zmiksować.

W wysokim naczyniu umieścić jogurt, ogórki, koperek lub natkę pietruszki, szałwię, ząbek czosnku, oliwę, pół łyżeczki soli i wszystko zmiksować na gładko.

Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórek.

Odstawić do lodówki na około 30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Chłodnik ogórkowy



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2014/07/12 13:05:031. Majana

Z pewnoscią by mi posmakował. Wygląda wspaniale.:)
Pozdrawiam ciepło

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.