07 Jun 2013Kompot rabarbarowo-truskawkowy z wanilią
Lubię kompoty, przypominają mi atmosferę rodzinnego domu, wakacje na wsi i upalne lata wypełnione leniwym brzękiem owadów.Kompot z rabarbaru i truskawek z dodatkiem wanilii to chyba jeden z moich ulubionych. Cierpki rabarbar, słodkie truskawki, aksamitna wanilia... i taki efekt w niecałe 10 minut.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam!
Przepis zgłaszam do akcji Waniliowej Chmurki: Rabarbar.
Składniki:
- 8 łodyg rabarbaru
- ok. 350 g truskawek
- 1 laska wanilii
- 3-5 łyżek cukru (według upodobań)
- ok. 1,5 litra wody
Rabarbar umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Laskę wanilii rozkroić.
Wszystkie składniki oprócz cukru umieścić w garnku. Zagotować.
Odstawić, aż kompot nieco przestygnie, a truskawki i rabarbar puszczą sok. Wtedy przecedzić przez sitko, doprawić cukrem do smaku.
Kompot świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
2013/06/07 18:46:181. wiosenka27
Bardzo lubię ten duet. Pod każdą postacią:)