20 May 2013Zupa krem z białych szparagów

Print Friendly and PDF

Zupa z białych szparagów

Ta przepyszna zupa z białych szparagów to najprostsza zupa pod słońcem, robi się ją kwadrans, ale efekt zadowoli każdego fana szparagów. Jej siła tkwi w prostocie, dzięki której smak białych szparagów wysuwa się na pierwsze miejsce. W przeciwieństwie do zupy z zielonych szparagów, w tym wypadku zioła tylko psułyby doskonały smak.

Składniki (2 porcje):

  • pęczek białych szparagów (ok. 500 g)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 0,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki BIO, ja używam takiego)
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 2 plasterki szynki prosciutto albo serrano
  • 50 g sera gorgonzola albo innego delikatnego w smaku sera pleśniowego
  • dwie grube kromki pszennego pieczywa
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo mielony biały pieprz

Białe szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć szparag w dłoniach, pęknie w odpowiednim miejscu), oczyścić z wierzchniej warstwy przy pomocy obieraczki do warzyw. Pokroić w niewielkie kawałki, umieścić w garnku, dolać około 100 ml wody i gotować pod przykryciem, aż szparagi zmiękną - około 10 minut.

Po tym czasie szparagi zmiksować na gładko, dodać łyżeczkę octu balsamicznego i zagotować. Dolać bulion, dodać gałkę muszkatołową, ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem według uznania. 

Przed samym podaniem przelać do miseczek, dodać pokruszony ser gorgonzola, ułożyć po plasterku szynki prosciutto albo serrano, skropić oliwą.

Podawać z pieczywem pszennym.

Smacznego!   

Zupa z białych szparagów



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/05/20 08:52:101. Pati

Ale ona musi być pyszna!

2013/05/20 11:45:242. Shinju

I chyba właśnie w konieczności obierania tkwi problem mniejszej popularności tych szparagów. A taka zupa z białych szparagów jest naprawdę pyszna :)

2013/05/20 12:18:363. Kamila

Uwielbiam szparagi białe i zielone, w takiej zupce muszą pysznie smakować! Pozdrawiam

2013/05/20 15:48:174. nietylkopasta.pl

zapraszam do konkursu/akcji o tematyce "wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl

2013/05/20 17:17:375. Majana

Świetny dodatek prosciutto! :) Chętnie bym taką zupkę zjadła :)

2013/05/21 21:38:596. Jolanta Szyndlarewicz

Mniamuśnie wyglada, tylko chwycić za łyżkę i zajadać:)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.