Ucierana babka waniliowa :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

19 Apr 2014Ucierana babka waniliowa

Print Friendly and PDF

Ucierana babka waniliowa

Mocno waniliowa babka ucierana bez mąki ziemniaczanej. Ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie i ma śliczny kolor, choć ja jednak wolę bardziej piaskową fakturę, którą zapewnia mąka ziemniaczana. Co nie znaczy, że tej nie zjadłam z apetytem, jest naprawdę smaczna. Dodatkowa zaleta? Robi się ją błyskawicznie.

Składniki na babkę:

  • 4 jajka
  • 150 cukru
  • 150 g masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki pasty waniliowej lub aromat waniliowy do smaku

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka i śmietanę i ponownie dokładnie rozetrzeć. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Dodać pastę waniliową i wszystko ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na końcu ostrożnie łyżką wmieszać ubite białka, zachowując jak najwięcej powietrza.

Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą lub mąką. Przełożyć ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170°C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem i odstawić do przestudzenia.

Gdy ciasto wystygnie, przygotować polewę. W rondelku z grubym dnem zagotować gorącą wodę z cukrem i kakao. Gdy składniki się połączą, dodać masło i zdjąć z ognia zanim całe się rozpuści. Trzepaczką ubijać polewę, aż stanie się jednolita. Lekko przestudzić, polać babkę.

Smacznego!

Ucierana babka waniliowa



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/03/11 09:32:311. Kamila

Pyszna o aromacie wanilii, to jest to :) Pozdrawiam

2013/03/11 11:21:422. Pati

Ja zrobiłam sobie listę potraw i po prostu staram się ją na bieżąco realizować. Wyobraźnia moja nie zna granic, więc tak mi łatwiej funkcjonować...

2013/03/11 20:02:123. Majana

Piękna babka! Chyba czas pomyśleć o jakimś wypieku świątecznym już ;).
Tylko,że pogoda za oknem nie nastraja mnie jakoś świątecznie.
Ale... Twoją babkę bym zjadła, ja lubię wilgotne :)
Mniam.
Pozdrowienia:)

2013/03/11 21:25:134. video

Zdecydowanie, ze słodkości najlepsza jest babka, waniliowa czy cytrynowa, z mlekiem ;) Super.

2013/03/11 21:25:195. babeczka

Piękna polewa!:)

2013/03/12 17:39:116. Jolanta Szyndlarewicz

Ja też ostatnio ostro babkuję:) .... kiedyś uwielbiałam babki piaskowe, z wiekiem jednak smaki mi się zmieniły i teraz wolę te bardziej wilgotne ...choć od czasu do czasu piekę swoją ulubioną piaskową babkę z cynamonem i zajadam ze szklanką mleka:). Buziaka zasyłam

2014/03/19 11:17:027. Jagoda

Jeden z moich standardów na wielkanocnym stole :) Jestem wielkim smakoszem ciast i deserów, za to babkę piaskowo po prostu ubóstwiam. Moje maluchy już pytają "mamo a ile jeszcze do świąt, bo my chcemy babkę" :) Polewa czekoladowa wygląda przepysznie!

2014/04/20 22:19:138. anytsujx

Śliczna babka, Wesołych i spokojnych Świąt !:).

2014/05/12 18:47:349. gin

Ja też z zaskoczeniem dla samej siebie zauważyłam, że wolę babki takie lekko piaskowe... Twoja wygląda wspaniale, musiała pięknie pachnieć :)

2015/11/05 13:02:3110. Irka

pasta waniliowa? nie słyszałam o niej, gdzie można upić?

2015/11/14 10:03:0011. UsagiUsagi

Ja używam takiej: http://www.aledobre.pl/7587,Pasta_z_wanilii_Madagascar_Bourbon_118_g_Nielsen_Massey.html

To wyciąg z naturalnej wanilii z ziarenkami.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.