19 Apr 2014Ucierana babka waniliowa
Mocno waniliowa babka ucierana bez mąki ziemniaczanej. Ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie i ma śliczny kolor, choć ja jednak wolę bardziej piaskową fakturę, którą zapewnia mąka ziemniaczana. Co nie znaczy, że tej nie zjadłam z apetytem, jest naprawdę smaczna. Dodatkowa zaleta? Robi się ją błyskawicznie.
Składniki na babkę:
- 4 jajka
- 150 cukru
- 150 g masła
- 100 ml śmietany 18%
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki pasty waniliowej lub aromat waniliowy do smaku
Składniki na polewę:
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka i śmietanę i ponownie dokładnie rozetrzeć. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Dodać pastę waniliową i wszystko ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na końcu ostrożnie łyżką wmieszać ubite białka, zachowując jak najwięcej powietrza.
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą lub mąką. Przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170°C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem i odstawić do przestudzenia.
Gdy ciasto wystygnie, przygotować polewę. W rondelku z grubym dnem zagotować gorącą wodę z cukrem i kakao. Gdy składniki się połączą, dodać masło i zdjąć z ognia zanim całe się rozpuści. Trzepaczką ubijać polewę, aż stanie się jednolita. Lekko przestudzić, polać babkę.
Smacznego!
2013/03/11 09:32:311. Kamila
Pyszna o aromacie wanilii, to jest to :) Pozdrawiam