Faworki :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

21 Jan 2013Faworki

Print Friendly and PDF

Faworki, chrust, karnawał

Przygotowanie faworków to właściwie żadna sztuka. Ciasto jest podobne do ciasta na pierogi, wystarczy porządnie zagnieść, aż stanie się gładkie i elastyczne. Potem już tylko wałkowanie, cięcie i smażenie w dużej ilości oleju. Ciasto można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce do dwóch dni lub zamrozić.

Z tym wałkowaniem jest trochę zabawy, bo trzeba wprowadzić do ciasta powietrze, więc robi się to kilka razy, składając po każdym wałkowaniu ciasto i ponownie wałkując. Jeśli macie maszynę do wałkowania, idzie szybko i sprawnie. Osobiście lubię faworki z niezbyt cienko rozwałkowanego ciasta, ale to już kwestia indywidualna.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  • 15 gram cukru pudru
  • 3 żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki rumu
  • 1 litr oleju roślinnego lub smalcu do smażenia
  • cukier puder i cynamon do oprószenia

Mąkę przesiać z solą i cukrem pudrem. Dodać masło i dokładnie rozetrzeć z mąką palcami. Zrobić w mące dołek i dodać do niego żółtka, śmietanę oraz alkohol. Zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Zagniatamy ciasto do momentu, aż po przekrojeniu zobaczymy niewielkie bąbelki powietrza (około 10 minut).

Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Tak przygotowane ciasto może czekać na swoją kolej nawet dwa dni.

Przed smażeniem wyjąć ciasto, podzielić na 3-4 części i każdą z grubsza rozwałkować na placek. Złożyć go na pół i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć kilkakrotnie - chodzi o to, żeby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej bąbelków powietrza.

Na koniec rozwałkować ciasto jak najcieniej, pokroić nożem na cienkie pasy i podzielić je na mniejsze kawałki (mniejsze od średnicy garnka, w którym będą smażone). Każdy paseczek na środku naciąć na 3-4 cm i przełożyć przez otwór jeden koniec faworka. Odłożyć na blat oprószony mąką.

Ja robiłam paski o wymiarach około 3,5 cm na 10-12 cm, oraz takie zupełnie małe 3 cm na 8 cm (to te kokardki).

W szerokim i dużym garnku rozgrzać olej do 180°C lub do momentu, gdy wrzucony do niego kawałek ciasta szybko wypłynie i się zrumieni. Wkładać faworki na olej porcjami po 3-4 sztuki - poczekać, aż się zrumienia z jednej strony (około 15-20 sekund), wtedy patyczkiem do szaszłyków lub łyżką cedzakową odwrócić na drugą stronę i dosmażyć. faworki powinny być złociste, a nie spalone.

Wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawać oprószone cukrem pudrem i cynamonem.

Smacznego!

Faworki, chrust, karnawał



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/01/21 09:42:341. iza

uwielbiam ;))) trzeba bedzie tez zrobić

2013/01/21 09:52:592. Amber

Cudowny widok!
Mam na nie wielką ochotę.
Pozdrawiam Cię.

2013/01/21 09:55:023. chantel

uwielbiam faworki :)
to pierwsze zdjęcie sprawiło, że zrobiłam się głodna :)

2013/01/21 10:12:094. ewelajna

Ładniusie:)i według mnie cienko rozwałkowane, ja właśnie takie lubię:)

Agnieszko, wszystkiego najpiękniejszego z Okazji Imienin!!! Samopoczucia jak najlepszego na dziś i na wszystkie następne dni! I marzeń spełnienia...

2013/01/21 10:29:285. KUCHARNIA Anna Maria

Agnieszko, są piękne! Częstuję się, bo uwielbiam!!!

2013/01/21 12:06:046. Kamila

Wyglądają rewelacyjnie! Bardzo lubimy :)

2013/01/21 12:30:557. Shinju

Dzięki za ten przepis :) Ja też zawsze byłam tylko zjadaczem faworków i nigdy ich sama nie robiłam. Chyba nadszedł czas by się z tym zmierzyć :)

2013/01/21 13:51:008. pieczarka mySia

Uwielbiam faworki! :)

też je muszę zrobić, bo mi wielkiej ochoty narobiłaś :)

Pozdrawiam!

2013/01/21 14:07:359. margot

Ojej jakie apetyczne , takie aż by się chciało podkraść....
Ja jeszcze w tym roku nie smażyłam , trochę to nie pojęte u mię.

2013/01/21 21:46:1110. Majana

Przepyszny i piękny talerz faworków!:)

2013/01/22 13:21:2011. Jolanta szyndlarewicz

Aguś wspaniałe faworki, czy mogę prosić o kilka:). Zapłacę za kuriera:) pozdrawiam

2013/01/23 11:33:3812. anytsujx

Faworki,wyglądają przepysznie, mam już takiego smaka, że na pewno zrobię, bo już dawno ich nie jadłam. Dzięki Tobie dowiedziałam się, że ciasto można mrozić, czego nie wiedziałam, a lubię czasem mieć coś w zapasie, w razie "nagłych" gości. Zdjęcia jak zwykle śliczne, pozdrawiam serdecznie :-).

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.