Barszcz czerwony dla zabieganych :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

22 Dec 2013Barszcz czerwony dla zabieganych

Print Friendly and PDF

Barszcz wigilijny

Ten przepis na barszcz to wypróbowany przepis w mojej rodzinie. Robi go tak moja Babcia, moja Mama, Mama Mrozia i robię go też ja, kiedy się spieszę i nie mam czasu na zabawę z zakwasem lub pieczeniem buraków. Ważne, żeby składniki były naturalne i żeby koncentrat buraczany stanowił jedynie dodatek, a nie sedno barszczu.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 6 cm kawałek pora
  • 30 g suszonych grzybów
  • naturalny (!) koncentrat barszczu w płynie (np. firmy Krakus)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Buraki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obrać i przeciąć na kilka równych kawałków. Zalać 3 litrami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zagotować i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, aż warzywa zmiękną, a płyn się zredukuje.

W tym czasie grzyby zalać zimną wodą, dodać ząbki czosnku i gotować około 30 minut, aż zupełnie zmiękną. Zostawić w wywarze do ostudzenia. Odcedzić zachowując wywar.

Gdy wywar z buraków i warzyw będzie gotowy, wyjąć warzywa (można łyżką cedzakową lub przez sito). Dodać wywar grzybowy oraz płaską łyżkę majeranku, zagotować, doprawić solą, solidnie pieprzem, dodać sok z cytryny oraz łyżeczkę cukru.

Jeżeli na tym etapie barszcz jest zbyt słaby w smaku lub za mało buraczany, dodać około 50 ml koncentratu barszczu. Wymieszać, spróbować. Jeśli nadal jest za słaby, ponownie dodać nieco koncentratu. Jeżeli przesadzimy w drugą stronę, wystarczy go nieco rozcieńczyć gorącą wodą.

Smacznego!

Barszcz wigilijny



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/12/21 17:20:301. Jolanta Szyndlarewicz

Smakowicie wyglada ten barszcz ....już się nie mogę poniedziałku doczekać:)... zwłaszcza, ze w tym roku będę po raz pierwszy gotować barszcz z zakwasu:) pozdrawiam i jeszcze raz życzę wszystkiego dobrego:)

2012/12/21 18:29:422. UsagiUsagi

Jolu, ja też  w tym roku pierwszy raz z zakwasu :) To ostatni, który mi w tym roku został do wypróbowania :D

2012/12/21 21:29:083. Majana

Piękny ma kolor.
Ja też w tym roku robię z zakwasu, podobnie jak Jola- pierwszy raz. Ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie. ;)
Ściskam:*

2012/12/22 09:44:244. Bea

Piekny ma kolor! I nie ma to jak rodzinne sekrety ;)
A ja, nie dysponujac koncentratem ;) nauczylam sie gotowac buraki w jak najmniejszej ilosci wody, by wywar byl jak najbardziej esencjonalny wlasnie. Poza tym od kilku lat czesc ugotowanych burakow miksuje z wywarem, mezowi bowiem bylo 'szkoda' tych wyrzucanych pozniej warzyw. I okazalo sie, ze to taki najbardziej nam smakuje :)) (oczywiscie rowniez z dodatkiem pora itd. oraz - koniecznie - wywaru z suszunych grzybow). Ale i tak w Wigilie smakuje najlepiej :)

Pozdrawiam serdecznie!

2012/12/22 11:10:475. UsagiUsagi

Bea, to muszę kiedyś spróbować. Ja zawsze zostawiam część pokrojonych buraczków w barszczu, razem z Mamą uwielbiamy je wyjadać potem :)

2012/12/22 11:56:516. mzachar32

Ja tam zawsze robie barszcz na zakwasie buraczanym domowym.Pozniej gotuje wywar warzywny z kilkoma burakami po ugotowaniu wlewam do niego wczesniej zrobiony zakwas nie gotuje tylko wynosze na noc w chlodne miejsce w celu maceracji.Do spozycia nalewam przecedzony barszcz podgrzewam i doprawiam do smaku pieprzem,sola,cukrem,ewentualnie troszeczke koncentratu buraczanego.Zreszta gotuje ok.10litrow barszczu tak ze starcza do Nowego Roku lubimy go bardzo pic .

2012/12/23 12:17:067. Leszek

W końcu jakiś normalny przepis.
Dziękuje, właśnie go robimy z żoną.

2012/12/23 23:16:168. kabamaiga

Dużo dobrego Agnieszko dla Ciebie, Mrozia i wszystkich najbliższych na te święta.

2012/12/24 08:30:499. anytsujx

Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).

2012/12/24 13:40:0810. abbra

Agnieszko, życzę Ci radosnych,beztroskich, rodzinnych Świąt spędzonych w pogodnej atmosferze! :)

2012/12/25 10:02:1311. Kaś

Pięknie spędzonych Świąt Bożego Narodzenia!

2012/12/25 10:14:4512. margot

U mnie był i barszcz i zupa grzybowa , obie pyszne wyszły
Zdrowych i radosnych świąt życzę

2012/12/25 13:11:3613. renata / artkulinaria

Wesołych Świąt Agnieszko :*

2012/12/25 13:48:5414. Amber

Wygląda pysznie!
Lubię wszelkie wersje czerwonego barszczu.
Pięknych świąt dla Ciebie!

2012/12/25 14:43:1915. Majana

Kochana, wesołych Świąt Wam życzę:)

2012/12/25 19:59:4016. atina

Zdrowych i pogodnych Świąt!

2012/12/25 20:32:1117. sowa_nie_sowa

Dziękuję za życzenia i wzajemnie życzę spokojnych i rodzinnych Świąt:)

2012/12/26 10:47:2518. pieczarka mySia

Uwielbiam barszczyk :) to podstawa na święta!

Wesołych Świąt! :)

2012/12/26 11:01:4419. Olcik z Waniliowej Chmurki

Absolutnie wspanialy!
Ps: Mam nadzieje, ze Swieta mijaja Ci wspaniale, wszystkiego dobrego i dziekuje za zyczonka;)!

2012/12/26 22:18:4220. ewelajna

Agnieszko, , ta cytryna to tez patent mojej mamy:) Kolor barszczyku przepiękny:)

Na "po Świętach" dużo radości, nadziei na KAŻDY czas, sił na postanowienia przeróżne, miłości w wielu wymiarach i mangowego samopoczucia jak najczęściej!

2012/12/27 18:56:4621. Pati

Prosty i co ważne postny!I nie wyobrażam sobie w moim zabieganym życiu lodówki bez koncentratu barszczu, właśnie tego, którego Ty użyłaś. Przydał się też do barwienia lukru przy ozdabianiu pierników :)

2014/01/28 13:15:1122. chaperon

Drugi raz zrobiłam ten barszcz i wyszedł doskonały. Doskonała alternatywa dla zabieganych :) ale kiedyś będzie trzeba zmierzyć się z takim od podstaw, ale to jeszcze nie teraz.

2014/02/04 08:24:0123. UsagiUsagi

Ostatnio znalazłam sposób na dobry, bezproblemowy barszcz bez wspomagania ;) Jak zrobię powtórkę i zdjęcia, na pewno zamieszczę.

Pozdrawiam!

2015/11/14 20:19:1124. Beata Rygiel

Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.