Kruche rugelach z orzechami :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

15 Nov 2012Kruche rugelach z orzechami

Print Friendly and PDF

Rugelach orzechowe, kruche rogaliki

Niewielkie, chrupkie, przepyszne rogaliki, z którymi nie ma zbyt wiele zachodu. Zagniecenie ciasta wieczorem zajmie Ci jakieś 10 minut. Rano wystarczy je tylko rozwałkować, oprószyć orzechami i kakao, zwinąć i upiec. Nie musisz ich zwijać w rogale, możesz zostawić jako proste wałeczki - będzie szybciej, a rugelach nie stracą na uroku.

Doskonała przekąska do poobiedniej herbaty lub podczas spotkania z przyjaciółmi.

Składniki (na 16-32 rogaliki):

  • 200 g serka śmietankowego np. Piątnicy
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 30 g stopionego masła

Serek śmietankowy rozetrzeć z masłem na gładko. Dodać mąkę przesianą z cukrem pudrem i szybo zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno się trochę lepić, ale nie za mocno. W razie czego dodać jeszcze trochę mąki. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Rano wyjąć ciasto, podzielić na pół i jedną z części rozwałkować na okrąg o grubości 3-4 milimetrów i średnicy 26 cm. Nie musi być idealnie równo. Ponieważ ciasto się klei, dobrze podsypywać je mąką.

W miseczce wymieszać migdały, cukier trzcinowy, kakao oraz cynamon.

Ciasto posmarować roztopionym masłem. Oprószyć połową posypki orzechowej, rozprowadzić ją równomiernie i lekko docisnąć. Następnie placek pokroić na 16 trójkątnych części (najpierw na krzyż na 4 części, każdą z nich znów na pół, a potem jeszcze raz) lub mniej, jeśli chcemy większe rogaliki (ja pokroiłam na 8).

Każdy trójkąt zwinąć w wałeczek zaczynając od szerszego rogu. Można zostawić je proste lub jak ja lekko zwinąć rogi do środka tworząc rogalik. Ułożyć na papierze do pieczenia. Można posmarować rozkłóconym białkiem (ja nie smarowałam).

To samo powtórzyć z drugą połową ciasta.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 180°C, aż się zezłocą (u mnie 25 minut i są mocno spieczone). Studzić na kratce.

Smacznego!

Rugelach orzechowe, kruche rogaliki



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/11/15 15:12:181. margot

Jakie równiutkie .A zdjęcia katlei do zjedzenia, śliczne

2012/11/15 15:53:372. kabamaiga

Cudeńka. Ale przecież nie powinnam ich jeść ;) Może jednak rodzince nie zaszkodzą?

2012/11/15 16:01:023. Smacznie z Joanną

piękne! I na pewno smakowite :) Fajny sposób na wykorzystanie serka :)

2012/11/15 16:16:524. Samantha

Piękne, równiutkie i bardzo apetyczne ! Pozdrawiam :)

2012/11/15 17:41:435. margot

miało być ,,takie" te literówki :)

2012/11/15 19:25:426. Majana

Piękne Agnieszko! Po prostu piękne. :)

2012/11/15 19:28:227. Wiewióra

cudowne!!! porywam kilka :)

2012/11/15 20:21:098. atina

Wyglądają rewelacyjnie! bardzo się cieszę, ze Ci smakowały :) I że pomimo początkowej lepkości się udały : )A wiesz w szkole mojego synka zrobiły furorę i właśnie muszę piec kolejną partię;) Pozdrawiam!

2012/11/15 21:21:579. Kamila

Bardzo apetyczne!

2012/11/16 11:14:3710. Jolanta Szyndlarewicz

Śliczne, a równiutkie jak spod igły:) .... nadzienie czekoladowo - orzechowe musiało smakować wspaniale:) pozdrawiam ciepło

2012/11/18 17:00:3611. aga

z orzechowym nadzieniem... pychota:)

2012/11/19 09:01:0612. Pati

Zapachniało orzechami.... To ja dziś drożdżówki z orzchowym nadzienię upiekę, zazdroszcząc aromatu...

2012/11/29 17:02:2213. Kubasia

Wspaniałe te rogaliki... ja również lubię bardziej przyrumienione. Ciekawy przepis z tym serkiem, jednocześnie prosty. Z pewnością wypróbuję :)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.