05 Nov 2020Sernik z matcha
Pierwszy raz na zielony sernik trafiłam na blogu Kwestia Smaku. Spodobał mi się pomysł połączenia zielonej herbaty i twarogu. Postanowiłam wypróbować, jak to smakuje, jednak mój sernik niewiele ma wspólnego z tamtym. Spróbowałam w nim zamknąć ducha herbaty: herbatę, cytrynę, cukier i ciastko do smaku.
Ten sernik to także eksperyment pod innym względem. Po raz pierwszy wykorzystałam w nim gotowy twaróg sernikowy, gdyż do tej pory korzystałam jedynie z twarogu dwukrotnie mielonego. Masa jest wyraźnie gładsza, aksamitna, co akurat w tym przypadku pasuje, choć w serniku tradycyjnym psułoby cały efekt.
Stanowczo do herbacianego sernika nie pasuje też czekolada, zaś lukier, którego normalnie nie używam, sprawdza się doskonale.
Całość tworzy naprawdę eleganckie, leciutkie co-nie-co, w sam raz do popołudniowej filiżanki (nie kubka!) herbaty.
Składniki na spód (ciasteczko do herbatki)
- 200 g ciasteczek amaretti
- 50 g masła
Składniki na masę (herbatka z cytrynką)
- 1 kg twarogu do serników (np. Piątnica) lub twarogu trzykrotnie mielonego
- 150 g cukru pudru
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki aromatu cytrynowego (lub soku z cytryny)
- 3 łyżeczki zielonej herbaty matcha rozrobionej w 2 łyżeczkach gorącej wody
Składniki na polewę (cukier do herbatki)
- 100 g cukru pudry
- 3-4 łyżki gorącej wody
- macha do posypania
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka amaretti wrzucić do woreczka i pokruszyć wałkiem na drobno. Wrzucić do masła, dokładnie wymieszać.
Żółtka utrzeć ze 120g cukru pudru na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i twaróg, ciągle ucierając. Gotową masę podzielić na pół. Do jednej połowy dolać rozrobioną z wodą matchę, do drugiej aromat cytrynowy. Mieszać do połączenia składników.
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Połowę piany wrzucić do masy herbacianej, resztę do masy cytrynowej i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na spodzie tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć papier do pieczenia. Wsypać wymieszane z masłem ciasteczka amaretti i dokładnie docisnąć, formując spód. Następnie wlać masę cytrynową, wyrównać, na nią wlać masę herbacianą, wyrównać.
Sernik wstawić do piecyka na środkową półkę. Przykryć papierem do pieczenia tak, żeby nie dotykał masy. Piec około 60 minut*. Wystudzić w wyłączonym piekarniku (u mnie około 2 godzin, po godzinie uchylam lekko drzwiczki piecyka).
Kiedy sernik ostygnie przygotować polewę: cukier puder wymieszać z odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Wyłożyć na sernik, oprószyć machą.
Sernik wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
* Aby sernik nie popękał u góry, można na dolną półkę piekarnika wstawić blachę i wlać na nią 2-3 szklanki wody.
2010/01/31 19:08:141. wiosenka27
Bardzo orginalnie:)