24 Jan 2010Mus czekoladowy z cytrusową skórką
Biegnąc przez rynek nieomal wpadłam na mojego ulubionego sprzedawcę. Jedno spojrzenie na rozłożone towary upewniło mnie, że tym razem się spóźnię na pewno. Ale nie mogłam sobie odmówić. I tak dotarłam na uczelnię spóźniona, z torbą wypchaną po brzegi wszystkimi dobrami tego świata, a przynajmniej tymi dobrami, które można sprowadzić z Niemiec. W tym kuwerturami czekoladowymi, idealnymi do szaleństw kuchennych.
Tak powstał ten mus - w sześciu sporych kieliszkach. I całe szczęście, że mieliśmy gości, bo tyle pokusy na jedną osobę, to stanowczo za wiele.
Składniki:
- 100 g czekolady białej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 2 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
Z cytryny i pomarańczy otrzeć skórkę.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z sokiem z cytryny i otartą skórką cytrynową. Dodać żółtko, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z sokiem z pomarańczy i skórka pomarańczową. Dodać drugie żółtko, wymieszać, odstawić.
Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. W osobnej misce ubić białka.
Połowę ubitej śmietany odstawić. Do reszty dodać jasną masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Dodać połowę piany z białek i tym razem wymieszać uważając, żeby piana za bardzo nie opadła. Rozłożyć do salaterek, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Druga połowę śmietany wymieszać z ciemną masą czekoladową, dodać resztę piany z białek. Ponownie delikatnie wymieszać, rozlać do salaterek, wstawić do lodówki.
Smacznego!
2010/01/24 16:37:341. Gosia
pysznie i elegancko wyglada ten deserek :)Pozdrawiam :)