01 Feb 2011Risotto z krewetkami na ostro
Miałam prawdziwy dylemat, jaki przepis tu dzisiaj zamieścić. Bo Pierogarnia się prosi o publikację, właśnie jem pyszne risotto, a w szafce czeka niesamowite ciacho. Ponieważ jednak jest środek tygodnia i pewnie każdy z nas zmaga się z pośpiechem i obiadami, więc padło na risotto.
Właściwie dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, jakim analfabetą jestem w kuchni. Do tej pory kupowałam sprawdzony ryż parboiled i byłam szczęśliwa. Owszem, wiedziałam że są różne rodzaje ryżu, ale u mnie zawsze był ten sam, do wszystkiego. No może z wyjątkiem sushi.
Wróciłam jednak z Chin, ugotowałam ryż i... to nie było to. Mroziu kupił jakiś inny podczas powrotu do domu i to już absolutnie nie było to. I dotarło do mnie, że ryż to coś więcej niż tylko zapychacz do sosów. Że sam w sobie może decydować o tym, czy to co robimy jest ucztą, czy tylko nic nie znaczącym posiłkiem.
Podobno byt określa świadomość. Jednakże świadomość w znaczący sposób wpływa na byt. Im bardziej świadomych wyborów dokonujemy, w tym większym stopniu decydujemy o sobie. Ja nagle odkryłam, że zamiast korzystać z ryżu uniwersalnego, wolę ryże dedykowane. I w ten sposób w moim życiu zagościły naprawdę smaczne ryże.
A dzisiejsze risotto jest pikantne, aromatyczne i maślane. Nie do odtworzenia na uniwersalnym ryżu. I bierze udział w akcji "Ekspresowo w kuchni".
Polecam!
Składniki (na 4-6 porcji)
- 300 g krewetek koktailowych mrożonych
- 400 g ryżu aroborio
- 2 średnie cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 400 g pokrojonych pomidorów bez pestek i skórki
- 300 ml bulionu warzywnego lub wody
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kieliszek białego wina (niekoniecznie)
- oliwa
- sól i pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek i ostrą papryczkę drobno posiekać. Seler naciowy pokroić w plasterki.
Na rozgrzaną oliwę wpierw wrzucić papryczki i przesmażyć, potem dodać cebulę, a gdy się zeszkli dodać czosnek. Gdy składniki zaczną się złocić, należy dodać ryż i chwilę smażyć mieszając, żeby ryż pokrył się oliwą.
Następnie dorzucić pokrojone pomidory, wino, seler naciowy i krewetki. Gdy płyn odparuje, dolać bulion i dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki (około 15-20 minut). Jeśli ryż wchłonie cały płyn i nadal będzie twardy, dolać trochę wody i gotować dalej.
Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać świeżymi listkami bazylii lub pietruszki.
Smacznego!
2011/02/01 15:10:071. Maggie
Boskie. Jako wielka fanka risotto dodaje do ulubionych - na pewno wyprobuje! Nigdy jeszcze nie dodawalam do risotto selera naciowego, a to przeciez calkiem dobry pomysl.