Trufle kokosowe :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

21 Dec 2010Trufle kokosowe

Print Friendly and PDF

Trufle kokosowe

Kolejna propozycja trufli, tym razem kokosowych. Uwielbiam takie niewielkie, mało pracochłonne słodkości, które można zrobić mimochodem, tuż obok sprzątania i gotowania obiadu.

Te trufelki właściwie robią się same, a efekt jest fantastyczny. Kokosowo-mleczny środek i deserowa czekolada wspaniale ze sobą współgrają. Następnym razem dodam jeszcze odrobinę chili do polewy, myślę, że to będzie naprawdę doskonałe połączenie. Biel śniegu i ciepło gorącej czekolady - tak, zdecydowanie to świąteczne klimaty.

Składniki:

  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 8-10 łyżek mleka w proszku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g czekolady deserowej do dekoracji + łyżka masła

Śmietankę podgrzać w rondelku wraz z cukrem, dodać białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać likier kokosowy, mleko w proszku, wymieszać. Następnie dosypywać wiórki kokosowe cały czas mieszając aż do uzyskania bardzo gęstej masy.

Masę kokosową wyłożyć na papier do pieczenia lub folię aluminiową i uformować prostokątny blok o wysokości mniej więcej 1,5-2 cm (można też formować tradycyjne kulki). Wstawić do lodówki na około godzinę do zastygnięcia (ja umieściłam go na 30 minut w zamrażalniku).

Wystudzony, twardy blok pokroić na niewielkie prostokąty. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową wraz z masłem. Zanurzać w niej boki prostokątów i odkładać na papier do pieczenia. Wstawić do lodówki na 10 minut, żeby czekolada zastygła.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Trufle kokosowe



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2010/12/21 11:32:031. kasia

Aaaaaaaaaaa!!!!!! Wlasnie zuzylam resztke nanmiarowej bialej czekolady!!!!!!!A tak kocham trufelki!!!! :(((((

2010/12/21 13:36:192. zauberi

ślicznie wyglądają i muszą być pyszne

2010/12/21 15:59:323. zaytoon

Trufle... Dotychczas przygotowałam dwa rodzaje i obydwa były naprawdę pyszne. Wierzę więc, że i te cudownie smakują. Mam jednak pytanie: czy kokosowy likier jest konieczny? Bo zapewne musiałabym kupować go specjalnie do tych słodkości...

2010/12/21 18:50:124. chantel

oj musza być pyszne :)

2010/12/21 20:22:245. Cookingmarta

mniam! fajnie, ze to taki prosty przepis, a wszystko co kokosowe jest pyszne :) hm to dobra sylwestrowa przekaska.

2010/12/21 20:36:566. karmel-itka

cos mi tak niesamowicie przypominają batonik bounty ;]
rewelacyjne prostokąciki ;]

2010/12/21 20:53:387. UsagiUsagi

kasia: Aaaaaa! Ja też :)

zauberi: Dziękuję.

zaytoon: Może być inny alkohol. Albo nie być go wcale. Też będą smaczne.

chantel: Były :)

Cookingmarta: Na Sylwestra sprawdzą się znakomicie.

karmel-itka: A wiesz, że o tym nie pomyślałam? Ale gdyby tak dodać więcej cukru to... tak. Bounty ;)

Pozdrawiam serdecznie!

2010/12/21 21:23:498. Majana

Agusiu, one wyglądają cudownie! Obłędnie po prostu. A ja kocham kokos, wiesz?
Pozdrawiam CIę:*

2010/12/22 15:38:559. Krytyk Kulinarny

O tak, stylowe małe precjoza - doskonałe na gwiazdkowy prezent.

2010/12/23 19:23:1010. KUCHARNIA, Anna-Maria

Usagi! Najlepsze życzenia świąteczne! Radości i cudownych przeżyć Ci życzę i pozdrawiam:)

2010/12/23 20:28:5011. myniolinka

małe cudeńka! z białą czekoladą i kokosem to już wypas na całego...

Spokojnych i radosnych Świąt oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku :)

2010/12/24 13:23:1012. monikucha

Wesołych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich :)

2010/12/26 14:42:1313. Bea

Sliczne! Naprawde urocze :)

Radosnego swietowania Usagi!

:*

2010/12/27 16:18:1414. Olciaky

:)
Mniam, ale pysznie wyglądają!

2010/12/28 17:43:3615. nobleva

wyglądają re-we-la-cyj-nie!

2010/12/28 19:23:1616. ewelajna

Agnieszko Droga! Świątecznie już nie zdążyłam, ale bardzo pamiętałam o Tobie, a teraz już tak literka po literce chcę Ci życzyć naprawdę pięknego Nowego Roku!Przywitaj go tak, jak Ci będzie najlepiej i najwygodniej a on... niech będzie dla Ciebie dobry ! Pozdrawiam Cię serdecznie!

2011/01/03 01:06:5017. Kasia/ fabryka

Uwielbiam trufle, robić i jeść :), wpisuję na listę. Tym bardziej, że są kokosowe...

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.